Klimaatsverandering focuspunt Caricom-top
05 Jul 2019, 02:49
foto
De premier van St. Kitts and Nevis, aftredende Caricomvoorzitter, tijdens de openingsceremonie van de 40e vergadering van regeringsleiders. (Foto: Caricom)


Het belangrijkste focuspunt tijdens de toespraken bij de 40e reguliere vergadering van regeringsleiders van de Caricom, is klimaatsverandering. De afgelopen jaren zijn meerdere gebieden in het Caribisch gebied blootgesteld aan vernietigende natuurrampen. Ook Suriname ervaart de nasleep van deze rampen. Vicepresident Ashwin Adhin vertegenwoordigt president Desi Bouterse op de vergadering die van 3 tot 5 juli wordt gehouden in St. Lucia. 

Voor de secretaris-generaal van de United Nations, Antonio Guterres, die eveneens aanwezig was bij de openingsceremonie woensdag, is het overduidelijk dat dringend de wereldwijde uitstoot van schadelijke stoffen moet verminderen. Ook moet er samengewerkt worden om ervoor te zorgen dat de wereldwijde temperatuurstijging niet verder omhoog gaat. 

Premier Allen Chastanet van St. Lucia, de huidige voorzitter van Caricom, zei dat het nu meer dan ooit een vereiste is van de Caricom om gedurfde keuzes te maken om zo het bestaan veilig te stellen. Een van de sterke punten van de Caribische gemeenschap is volgens hem, de kracht kunnen laten zien als een eenheidsfront tijdens belangrijke internationale kwesties. 

Donderdag zijn de regeringsleiders bijeengekomen om te beraadslagen over zaken de Caricom rakende. Vicepresident Adhin heeft met de premier van Noorwegen, Erna Solberg, die een van de speciale gasten is bij de meeting, een bilateraal onderhoud gehad, meldt het Nationaal Informatie Instituut. 

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May