Oppositie vraagt aandacht voor criminaliteit en verslechterende economie
20 Apr 2011, 02:30
foto


De oppositie (Nieuw Front en DOE) vraagt de aandacht van president Desi Bouterse over de verruwing van de criminaliteit en de verslechterende economische situatie. Twaalf assembleeleden hebben dinsdag twee brieven verzonden naar het staatshoofd.

De assembleeleden willen van de president weten welk beleid gevoerd zal worden om de criminaliteit terug te brengen naar beheersbare proporties zodat het veiligheidsgevoel herleeft in de samenleving en het vertrouwen in de regering en justitiële instanties hersteld wordt. Zij wijzen erop dat een themavergadering in De Nationale Assemblee is gehouden over de criminaliteit. Aan de regering is toen gevraagd om een plan van aanpak ter indamming van de criminaliteit.

De parlementariërs wijzer erop dat gepleit is om voldoende middelen vrij te maken ter bestrijding van criminaliteit. De oppositie zegt dat ondanks de zorgpunten die geuit zijn in het parlement, niet is gemerkt dat het beleid gewijzigd is. Integendeel neemt de criminaliteit verder toe, terwijl er sprake is van verruwing. Er worden steeds meer slachtoffers gemaakt worden, zelfs met dodelijk afloop. De politici benadrukken dat het veiligheidsgevoel in de samenleving verder is gaan afnemen.

Verslechtering economie
De oppositieleden zeggen in een tweede brief aan de president dat ze bezorgd zijn over de verslechterende economische omstandigheden. “De huidige dieselprijs ad SRD 5,03 is 178,4% vergeleken met de dieselprijs bij het begin van uw regeerperiode ad SRD2,82. De huidige gasoline prijs ad SRD 5,03 is 167% vergeleken met de prijs op 4 augustus 2010 ad SRD 3,02”, aldus een passage uit de brief. Intussen is de dieselprijs bij Chevron naar SRD 5,05 gestegen.

De parlementariërs wijzen erop dat de verhoging van de government-take in de brandstofprijs en de stijging daarvan, ontstaat er een situatie van structurele en constante prijsstijgingen van zowel consumptie- als productiegoederen. Het op hol slaan van de prijzen heeft een vernietigende werking op onze gehele economie en productie sector. Arbeidsplaatsen worden hierdoor kapot gemaakt en daarmede wordt het sociaal-maatschappelijke evenwicht totaal ontwricht. Koopkracht gaat enorm achteruit eveneens de economie. “Er is nog steeds geen beleid geformuleerd en wij moeten het in het land stellen met enkele financiële ad-hoc maatregelen die alleen maar verpaupering hebben opgeleverd voor de gehele Surinaamse samenleving”, zeggen de parlementariërs.

Zij wijzen erop dat als het transport in stad, district en binnenland komt lam te liggen door de steeds stijgende prijzen voor brandstof en de hoge "government-take", betekent dit dat de totale ontwikkeling wordt lamgelegd en de beschaving van ons land wordt daarmee vernietigd. Dit proces van verval dient onmiddellijk te worden stopgezet middels maatregelen die de leefbaarheid garanderen.

De assembleeleden stellen de volgende vragen aan de president:
• Kunt u de verhoging van het overheidsaandeel (government -take) in de brandstofprijzen per direct terugdraaien naar het oude niveau?
• Kan de regering direct noodmaatregelen treffen om de nationale productie en arbeidsplaatsen te redden?
• Kan de regering bezuinigings- en saneringsmaatregelen treffen met name door het vermijden van niet noodzakelijke overheidsuitgaven?
• Kan de regering spoedig een ontwikkelingsprogramma en samenhangend beleid voor ons land formuleren teneinde perspectieven te creëren om Suriname door deze moeilijke, door de regering gecreëerde omstandigheden te loodsen en duurzame ontwikkeling te realiseren?
• Kan de regering transparantie en overzichtelijkheid van de opvangmaatregelen, die tot nog toe getroffen zijn aan de samenleving geven?

De brieven werden ondertekend door: Radjkoemar Randjietsingh (fractieleider Nieuw Front), Ronald Venetiaan, Guno Castelen, Carl Breeveld (DOE), Chandrikapersad Santokhi, Ganeshkoemar Kandhai, Asiskumar Gajadien, Sheilendra Girjasing, Mahider Ratipal, Ruth Wijdenbosch, Arthur Tjin A Tsoi en Patrick Kensenhuis.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May