Japan beveelt tot evacuatie van meer dan miljoen burgers
03 Jul 2019, 15:01
foto


Meer dan een miljoen mensen op het Japanse eiland Kyushu zijn aangezegd te evacueren, te midden van waarschuwingen voor aardverschuivingen en overstromingen veroorzaakt door hevige regen. De autoriteiten hebben er bij bewoners in delen van de prefecturen Kagoshima en Miyazaki op aangedrongen om onmiddellijk in veilige oorden te zoeken.

Een oudere vrouw in de stad Kagoshima stierf nadat een modderstroom haar thuis trof. Premier Shinzo Abe heeft bewoners van de steden verteld actie te nemen om hun leven te beschermen.

De prefectuur van Kagoshima heeft de zelfverdedigingstroepen van Japan gevraagd om te helpen met de hulpverlening, zei gouverneur Satoshi Mitazono. De hele bevolking van de stad Kagoshima, Kirishima en Aira is bevolen om te vertrekken. Nog eens 930.000 mensen in het zuiden van het eiland werden geadviseerd om te verhuizen.Maar tegen de middag meldde het Fire and Disaster Management Agency van het land, dat naar verluidt minder dan 4.000 mensen waren geëvacueerd.

Volgens weermannen is sinds vrijdag 1.000 mm - een meter - regen gevallen op het eiland Kyushu. En het wordt er niet beter op met de voorspellingen van het meteorologisch agentschap van Japan dat de regen volgende week zal aanhouden. Nog eens 350 mm regen wordt tegen donderdagmiddag verwacht in het zuidelijke deel van het eiland. Voor sommige gebieden wordt voorspeld dat ze elk uur meer dan 80 mm regen zullen krijgen.

Vorig jaar juli stierven ongeveer 200 mensen in het westen van Japan in de ergste overstromingsramp van het land. Het was het hoogste aantal doden door neerslag in Japan sinds 1982. Ongeveer twee miljoen mensen werden toen geëvacueerd.  Meer dan 70.000 hulpverleners werden ingezet nadat de zware regenval overstromingen en aardverschuivingen in de regio veroorzaakte.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May