India: Rahul Gandhi oppositieleider af
03 Jul 2019, 10:38
foto
Rahul Gandhi is afgetreden als voorzitter van de Congrespartij in India. (Getty Images)


Rahul Gandhi heeft ontslag genomen als leider van de belangrijkste oppositiepartij in India, de Congrespartij. Met zijn ontslag komt een einde aan weken van speculatie.

In zijn ontslagbrief, die hij tweette, nam hij de verantwoordelijkheid voor de nederlaag van de partij in de recente algemene verkiezingen op zich. Hij had zijn voornemen om af te treden al aangekondigd, maar de partijleiders hadden gehoopt hem van gedachten te doen veranderen.

De vader, grootmoeder en overgrootvader van de  Gandhi zijn allemaal voormalige premiers. In de brief voegde hij eraan toe dat hij geen "haat of woede" voor regerende Bharatiya Janata Partij van India (BJP) voelde, "elke levende cel in mijn lichaam verzet zich instinctief tegen hun idee van India" waarvan hij zei dat het was gebaseerd op verschillen en haat.

Hij trok ook de onpartijdigheid van de verkiezingen in twijfel, door te zeggen dat "we hebben geen politieke partij bestreden ... We hebben strijd gevoerd tegen de hele machinerie van de Indiase staat".

De BJP onder leiding van premier Narendra Modi stormde naar de overwinning in de verkiezing en won met grote overmacht. De schaal van de overwinning verbaasde de tegenstanders en experts, die een veel nauwere race hadden verwacht.

Gandhi was ook het gezicht van de Congrespartij toen het in 2014 de grootste nederlaag leed en maar 44 van India's 543 zetels won. Dit jaar was het iets beter met 52 stoelen, maar velen noemden het nog steeds "vernederende prestaties".

Gandhi verloor ook zijn eigen zetel in zijn familieregio Amethi in de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh, hoewel hij nog steeds een parlementslid is omdat hij een tweede zetel won in de zuidelijke deelstaat Kerala.

Sinds zij aan de macht kwam, is de BJP beschuldigd van het onderdrukken van minderheden en het verzwakken van staatsinstellingen onder het machtige leiderschap van Modi. Het heeft dergelijke beschuldigingen consequent afgewezen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May