DNA-leden vóór integrale wijziging Rekenkamerwet
03 Jul 2019, 04:41
foto
Commissievoorzitter Amzad Abdoel aan het woord. (Beeld: DNA)


In De Nationale Assemblee is er overeenstemming over dat de Wet op de Rekenkamer zo snel mogelijk aangepast moet worden. "Het werd tijd dat na alle ontwikkelingen binnen de financiële sector, deze wet ook integraal werd gewijzigd. De Wet op Rekenkamer dateert van 1953. Na 65 jaren wordt het daadwerkelijk tijd om dit orgaan zodanig bij wet te regelen dat het kan inspelen op de huidige ontwikkelingen en behoeften. Ook is het belang om ervoor te zorgen dat het toezicht van dit orgaan op de staatsfinanciën verder verscherpt wordt," zei commissievoorzitter Amzad Abdoel (NDP) tijdens de openbare behandeling dinsdag. 

De ontwerpwet is een initiatief van de leden Jennifer Simons, Oesman Wangsabesari en Jennifer Vreedzaam (allen van de NDP-fractie). Over het niet in de pers treden van de Rekenkamer is er veel verschil van mening. Volgens Roché Hopkinson (NDP) is het voor de objectiviteit van de Rekenkamer beter dat ze niet in de publiciteit treedt over haar verslag, maar slechts onderzoek doet en rapporteert aan De Nationale Assemblee. De Rekenkamer mag geen speelbal worden van politieke partijen en de media. Hij ondersteunt de initiatiefnemers en de commissievoorzitter. Het rapport wordt wel openbaar gemaakt via de website van het orgaan. Dinotha Vorswijk (ABOP) vindt dat onafhankelijkheid juist inhoudt dat de Rekenkamer wel in de publiciteit treedt. Raymond Sapoen (coalitie) merkt op dat media-verbod niet strookt met de onafhankelijkheid van de Rekenkamer. "Je kan niet een verslag publiceren en daarna dit verslag niet toelichten", zegt Sapoen. Simons merkt op dat de Rekenkamer juist beschermd wordt door deze bepaling. 

Abdoel merkt op de toezicht op de besteding van de staatsfinanciën wordt uitgeoefend door de Rekenkamer van Suriname en behelst zowel het toezicht op de rechtmatigheid als op de doelmatigheid van de besteding en het beheer van de staatsfinanciën. Deze wet geeft het grondwettelijke orgaan meer mogelijkheden om zijn werk te doen. Ook kan er volgens de ontwerpwet op verzoek van De Nationale Assemblee de Rekenkamer onderzoek doen. Assembleelid Riad Nurmohamed (VHP) wil graag zien dat niet alleen de meerderheid van het college een verzoek kan doen, maar ook drie of vijf leden. Hij haalt aan dat door de verdeling in oppositie en coalitie het niet altijd lukt om één richting op te kijken. 

De herziening van de Wet op de Rekenkamer is mede gericht deze onafhankelijke positie van de Rekenkamer meer gestalte te doen geven. Zij zal administratief en comptabel niet meer onder Financiën vallen en rapporteert rechtstreeks aan De Nationale Assemblee. Abdoel kan zich volledig terugvinden in deze toevoeging in de memorie van toelichting.  
"Het ministerie van Financiën zal bij die verslaglegging een zeer belangrijke rol spelen. Ook zal de overheidsadministratie enorm transparant worden. Ik denk dat het in dat kader en in het kader van good governance, ook van belang is om een orgaan dat belast wordt met het uitoefenen van toezicht op de overheidsfinanciën niet onder dit ministerie onder te brengen."

Diverse Assembleeleden hebben technische kanttekeningen geplaatst op de ontwerpwet. De initiatiefnemers zullen samen met de juristen verdere aanpassingen plegen. Simons wil deze week deze wet nog aannemen. 

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May