Na Nadia Raveles, nu ook Benjamin Mitrasingh overleden
02 Jul 2019, 11:11
foto
Benjamin Mitrasingh (r) met de maker van het Baba en Mai monument, (wijlen) Krishnepersad Khedoe. (Foto: Roy Khemradj)


De cultuurwereld is in enkele dagen twee cultuurmensen kwijt. Archeoloog en kunsthistoricus Benjamin Mitrasingh is vanochtend in het Academisch Ziekenhuis overleden. De voormalige directeur van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling is 75 jaar geworden. Ook cultuurkenner Nadia Raveles is niet meer. Zij is op zondag, 30 juni, overleden op 68-jarige leeftijd.

Mitrasingh stond bekend om zijn provocerende en gedurfde uitspraken. Hij heeft aan de weg getimmerd van veel culturele projecten. Uit de vele schiet het monument van Baba en Mai naar voren van de Stichting Hindostaanse Immigratie. De laatste acht jaren heeft hij zich ingezet voor het massagraf te Mariënburg. Het was zijn innigste wens om het graf te vinden waar de slachtoffers van de moordpartij op contractarbeiders in 1902 zijn begraven.

Door bureaucratie en weinig animo vanuit de autoriteiten is het project doodgebloed. Maar Mitrasingh wist als geen ander van niet opgeven. Hij bleef projecten initiëren, ook al had hij daar nog geen cent voor. Als archeoloog en kunsthistoricus was hij een groot voorstander van een Nationaal Museum, waar in 1990 al een maquette van was gemaakt. Ook in de politiek heeft Mitrasingh een bewogen tijd gehad. Hij was jarenlang lid van de VHP, waarna hij de overstap maakte naar de BVD.

Kunstenaar Patrick Tjon Jaw Chong heeft Mitrasingh gekend als docent niet-westerse Kunstgeschiedenis AHKCO en als Afdelingshoofd Archeologische Dienst (Directoraat Cultuur). "Na mijn overstap naar het onderwijs is het contact gebleven. Als vriend die het beste voor de kunst- en cultuursector wilde in Suriname. Rap van tong, vaak scherp uit de bocht komen, soms met teveel energie en ‘vechtlust’. Niet altijd te begrijpen en soms ook nog ongeduldig, maar hij wilde altijd het onderste uit de kan voor diverse kunst-/cultuurprojecten. Tot aan zijn heengaan zat hij nog met allerlei ideeën en  weigerde hij te accepteren dat kunst en cultuur zo stiefmoederlijk wordt behandeld in Suriname.  Door zijn scherpe benadering, maar ook zijn te grote en soms haastige stappen is hij niet altijd begrepen."

Nadia Raveles
Raveles die onder andere ondervoorzitter was van de Stichting Dobru, is 68 geworden. Elvira Sandie, directeur Cultuur, zei tijdens de herdenking bij Kwakoe op 1 juli: "Een cultuuricoon binnen onze samenleving met in gedachte van al het goede werk en de stempel die zij heeft gedrukt, is heengegaan." Sandie zegt dat het harde werk van Raveles voor de ontwikkeling van cultuur voortgezet zal worden.

De eerste reacties op het heengaan van Raveles, de zus van wijlen dichter Dobru (Robin Raveles) - komen binnen. "Een dya dya uma Nadia Raveles is heengegaan," schrijft Carla Bakboord. Raveles was medeoprichter van de Caribbean Association For Feminist and Action en van Women's Rights Centre. "We salute her".

Ook Sharda Ganga brengt hulde aan Raveles die verbonden was aan onder andere Naks. "Dag Nadia- bedankt voor alles. Hier op de Human Rights Day herdenking van vorig jaar, die Projekta organiseerde samen met de EU. We dankten die dag een aantal van de stonfutu's die aan de wieg hebben gestaan van de strijd tegen huiselijk geweld- dus ook Nadia Raveles," zegt Ganga op haar FB-pagina.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May