SPA gaat voor 6 zetels; gaat alleen de verkiezing in
30 Jun 2019, 18:36
foto
SPA-voorzitter Guno Castelen. Hij is voor de derde keer gekozen als partijleider.


De Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) gaat zelfstandig de verkiezingsstrijd van 2020 in en heeft een plek in het machtscentrum als doel gesteld. Gemikt wordt op zes zetels, deelt partijvoorzitter Guno Castelen mee. Hij is zaterdag op het congres voor de derde keer gekozen tot voorzitter. “We are gonna campaign smart,” benadrukt Castelen. SPA gaat in alle tien districten meedoen. 

De arbeider heeft het zwaar te verduren onder de regering met Desi Bouterse als president, geeft Castelen aan. SPA wil onder andere de corruptie en degenen die zich daar schuldig aan hebben gemaakt, aanpakken. De nieuwe vormen van belasting krijgen ook de aandacht, deelt hij mee. SPA is een alternatief voor beter Suriname, voor een beter bestuur, stelt Castelen. “Daarom gaan we in alle 10 districten meedoen,” kondigt hij aan. “51 zetel deh, unu n’e suku 28, unu n’e suku 51. Maar unu n’e suku nul toe. Want ef w’e du mee, w’e go fu mek’ zetel.” 

Voor SPA staat de arbeider centraal, benadrukt Castelen. Maar het huidige bestuur en ook sommige bedrijven remmen de vooruitgang van de werkers. Het gebeurt ook vaak dat de arbeiders het gelag moeten betalen bij fouten die de leiders maken. “Daarom moeten we strijden want 1863 psa keba,” merkt Castelen op. “Fos 1863 katibo ben de, srafu ben de. Nu zijn we vrij, vrij van lichaam vrij van geest. Vrij om je te ontplooien. Daarom is SPA uw alternatief.” 

SPA heeft uitgerekend waar zij de meeste kansen maakt, geeft Castelen aan. In Paramaribo wil de arbeiderspartij minimaal twee zetels halen. In Para, waar alle drie bij de NDP zijn, wil de partij één afsnoepen. Ook Brokopondo, Sipaliwini, en Saramacca moeten een zetel opleveren. Het is een uitdaging om in de verre gebieden van het binnenland te komen, geeft Castelen aan. “Het is duur om daar te komen maar we zullen er heen moeten gaan, we are gonna campaing smart. Te yu no habi moni yu mu habi koni” deelt hij mee. In de andere districten gaat men wel even hard blijven, voegt Castelen er aan toe. Er kan van alles gebeuren in het stemhokje, merkt hij op. 

Castelen heeft ook het startsein gegeven voor de campagnevoering. “We gaan zelfstandig de verkiezingen in maar samenwerking met andere partijen, afhankelijk van de wetten die zullen gelden wanneer de verkiezingen er zijn, is niet uitgesloten,” licht hij toe. Op welke manieren dat gebeuren zal wordt nog bestudeerd. Lijstverbindingen zijn een optie bijvoorbeeld. Andere partijen hebben ook de optie om zich bij de rood-zwarte partij aan te sluiten. Binnenkort is er ook een vergadering met DA’ 91, waarmee de partij een samenwerkingsovereenkomst heeft, om de volgende stappen te bespreken. 

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May