Voor 2019 worden slechts 20 medische studenten toegelaten
29 Jun 2019, 02:16
foto
Het vast aantal studenten voor Geneeskundige dat vastgesteld was op 60, is door een beschikking van onderwijsminister Lilian Ferrier teruggebracht naar 20.


Velen zijn opgeschrikt met de onaangename mededeling dat minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur per beschikking heeft bepaald dat voor 2019 slechts 20 studenten toegelaten zullen worden voor Geneeskunde. Dit geldt ook voor studierichting Fysiotherapie. De numerus fixus voor Geneeskunde was vorig jaar nog vastgesteld op 60. Starnieuws verneemt dat ook het ministerie van Volksgezondheid verrast is met het besluit van Ferrier. Er is geen afstemming hierover gepleegd. 

Decaan van de Medische Faculteit, Robbert Bipat, heeft de docenten vrijdag ingelicht over de bepaling van de minister. De leiding van de faculteit heeft een kopie ontvangen van de beschikking numerus fixus van het bestuur van de universiteit. Na deze mededeling aan de docenten, wordt de brief massaal gedeeld op social media. De geschokte reacties over deze beslissing, zijn niet mals. 

De aanmelding voor de medische studies blijft stijgen. Vorig jaar hebben 205 studenten zich opgegeven voor Geneeskunde en 26 kandidaten voor Fysiotherapie. De Anton de Kom Universiteit van Suriname nam toen 15 nieuwe inschrijvingen aan voor Fysiotherapie en 60 voor Geneeskunde. Een aantal studenten wordt direct toegelaten op basis van de excellente cijfers, anderen komen via een loting binnen. 

Suriname kampt met een structureel tekort aan medisch geschoolden. Het tekort wordt gedekt door buitenlandse medische krachten. Onlangs zijn vijftig Cubanen naar Suriname gekomen voor plekken in districten en het binnenland omdat er niet genoeg artsen zijn. President Desi Bouterse deelde tijdens de jaarrede op 1 oktober 2014 mee dat de regering besloten heeft om vanaf het collegejaar 2014-2015 bovenop de numerus fixus clausule van veertig studenten, nog twintig toe te laten op de Medische Faculteit. Sinds toen is het vaste aantal gesteld op 60. Bouterse merkte op dat het nationaal zorgstelsel voldoende en kwalitatief goed opgeleide gezondheidswerkers op alle niveaus vereist.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May