Na 20 jaar: EU en Mercosur bereiken handelsakkoord
29 Jun 2019, 00:51
foto
Brazilië is één van de vier landen in Mercosur. (Getty Images)


De Europese Unie (EU) en het economisch blok Mercosur hebben na 20 jaar onderhandelen een groot handelsakkoord gesloten. EU-Commissieleider Jean-Claude Juncker zei dat het de grootste deal van de EU tot nu toe is en dat, op het moment van handelsspanningen tussen de VS en China, "wij staan ​​voor op regels gebaseerde handel".

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zei dat het "historisch" en "één van de belangrijkste handelsovereenkomsten aller tijden" was. Mercosur bestaat uit Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay. Venezuela is ook lid, maar werd in 2016 geschorst, omdat het niet voldeed aan de basisnormen van de groep.

De deal is gericht op het verlagen of afschaffen van handelstarieven, op het goedkoper maken van geïmporteerde producten en op het stimuleren van de export van bedrijven aan beide zijden. Het is opgezet om een ​​markt voor goederen en diensten te creëren die bijna 800 miljoen consumenten omvat, waardoor het de grootste ter wereld is in termen van bevolking.

De twee partijen zijn in 1999 begonnen met onderhandelen, maar de besprekingen zijn versneld na de verkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump in 2016. Als gevolg hiervan zijn de EU-VS-gesprekken bevroren. De EU heeft ook handelsovereenkomsten gesloten met Canada, Mexico en Japan, sinds de verkiezing van Trump.

De EU-deal met Mercosur zou echter besparingen op de tarieven kunnen zien die vier keer zo groot zijn als de tarieven die werden overeengekomen in de deal met Japan, verklaarde EU-handelscommissaris Cecilia Malmstrom. Ze zei dat de onderhandelingen 20 jaar geleden waren begonnen.

"Het zijn lange onderhandelingen - .. hard, moeilijk, en ik heb vaak gezegd 'we zijn er bijna'. Nu zijn we er. Dit is een belangrijke overeenkomst," zei Malmstrom. Ze stelde dat het een sterk signaal stuurde dat de EU en Mercosur beide voorstander zijn van "open, op regels gebaseerde en duurzame handel".

Sprekend tot verslaggevers zei de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Faurie, dat Mercosur tot nu toe  een "zeer gesloten commerciële ruimte" was, maar dat de deal met de EU een "zeer duidelijke boodschap stuurde over waar we naartoe gaan". De Argentijnse minister van Internationale Betrekkingen, Horacio Reyser, merkte op dat de overeenkomst het BBP zou stimuleren, banen zou creëren en investeringen zal aantrekken.

De milieugroep Greenpeace zei echter dat de deal - en de waarschijnlijke toename van de vraag naar Latijns-Amerikaanse landbouwproducten - een "ramp voor het milieu aan beide zijden van de Atlantische Oceaan" betekent. Voorafgaand aan de aankondiging van de deal, zei het dat de overeenkomst zou leiden tot meer vernietiging van het Amazone regenwoud en aanvallen op inheemse volkeren. Veehouderij is nu al de grootste oorzaak van ontbossing, zegt Greenpeace. Critici zeggen dat de plannen van Bolsonaro om de milieubescherming te verzwakken, ook de Amazone bedreigen.

Het akkoord
De EU is al de grootste handels- en investeringspartner van Mercosur en de op één na grootste voor de handel in goederen, meldt Reuters. De EU wil de toegang verbeteren tot diegenen die industriële producten en auto's maken - die momenteel onderworpen zijn aan tarieven tot 35% - en ze ook in staat stellen te concurreren voor overheidsopdrachten in Mercosur-landen.

Mercosur wil de export van rundvlees, suiker, pluimvee en andere landbouwproducten verhogen. In een verklaring zei Brazilië dat het wegmaken van tarieven voor producten zoals sinaasappelsap, oploskoffie en fruit, is opgenomen in de deal. Ondertussen zouden producenten van andere producten zoals vlees, suiker en ethanol, via quota meer toegang hebben tot de EU-markt, aldus de verklaring.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May