VN-mensenrechtencommissaris in Venezuela
20 Jun 2019, 14:40
foto
De Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de mensenrechten, Michelle Bachelet, is voor drie dagen in Venezuela. (Foto: AFP)


De Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de mensenrechten, Michelle Bachelet, is gisteren in Venezuela gearriveerd als onderdeel van een bezoek om de voortdurende economische en politieke crisis in het land te evalueren. Bachelet zal een ontmoeting hebben met zowel president Nicolas Maduro als oppositieleider Juan Guaido voordat ze vrijdag een slotverklaring aflegt aan de media.

Volgens de VN zijn sinds 2015 ongeveer vier miljoen Venezolanen het land ontvlucht omdat basisgoederen buiten hun bereik zijn geworden, openbare diensten en gezondheidsstelsels zijn ingestort en hyperinflatie is ontstaan.

Guaido - die zich in januari tot interim-president verklaarde - zegt dat de ontmoeting van Bachelet met hem kan worden gezien als een "erkenning van de catastrofe" in het olierijke land, ondanks ze komt op uitnodiging van zijn rivaal Maduro. Volgens een verklaring van de VN is ze ook van plan om 'slachtoffers van mensenrechtenschendingen en misstanden en hun familieleden' te ontmoeten, evenals andere leden van de gemeenschap.

Bachelet, die een rapport over Venezuela aan het voorbereiden is, had eerder kritiek geuit op het antwoord van de regering op de crisis en riep de Venezolaanse autoriteiten op om "ieders fundamentele recht op vreedzame vergadering en vrijheid van meningsuiting" te respecteren. Hulporganisaties hebben demonstraties tegen de situatie in Venezuela voor morgen afgeblazen. Door dat te doen willen ze de zichtbaarheid van de situatie voor Bachelet vergroten.

"We vragen Michelle Bachelet om te zien dat wat er in ons land gebeurt ... geen leugen is," zei Pedro Amado, deel van een groep voormalige oliearbeiders, tijdens een drie weken durende hongerstaking wegens onbetaalde lonen.

Bachelet heeft ook kritiek geuit op de Amerikaanse sancties tegen Maduro door president Donald Trump. Ze uitte daarmee haar bezorgdheid over het feit dat beperkingen op de handel met Venezuela negatieve gevolgen kunnen hebben voor de algemene bevolking. Venezuela is voor 96 procent van zijn budget afhankelijk van olie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May