Hong Kong: Adviseurs sporen aan tot uitstel uitleveringswet
14 Jun 2019, 19:43
foto
Mensen in Hong Kong doen mee aan een demonstratie tegen een wetsvoorstel tot uitlevering van verdachten aan het vasteland van China. (Foto: Reuters)


Een aantal adviseurs van Carrie Lam, de chief executive van Hongkong, heeft er bij haar op aangedrongen om plannen voor een controversiële wijziging van de uitleveringswetgeving uit te stellen. Anderen steunen ​​echter nog steeds het proces en er is geen enkel bewijs dat Lam van plan is het wetsvoorstel uit te stellen.

Hoofdadviseur Bernard Chan gaf de voorkeur aan een pauze omdat de 'intense verdeeldheid' het onmogelijk maakte om door te zetten. Er zijn deze week protesten gehouden om een ​​wetsvoorstel tegen te werken dat sommige verdachte criminelen kon uitleveren aan het Chinese vasteland. Honderdduizenden mensen gingen op zondag en woensdag de straat op. Tientallen mensen raakten gewond toen de demonstratie van woensdag gewelddadig werd.

Hong Kong is een voormalige Britse kolonie, maar werd in 1997 onder Chinese heerschappij teruggebracht onder een "één land, twee systemen" deal die het een niveau van autonomie garandeert.

Chan, lid van de Uitvoerende Raad (Exco), het belangrijkste adviesorgaan van Lam, vertelde Cable TV dat hij vindt dat de formele bespreking van de wet - de stap vóór de eindstemming - op dit moment niet moet worden voortgezet. "In een tijd dat er zulke intense verdeeldheid is - om deze kwestie te blijven bespreken, het is heel moeilijk", zei hij.

Lam Ching-choi, die geen officieel lid is van de Uitvoerende Raad, vind ook dat er een stap teruggedaan moet worden. Ook pro-Bejing wetgever Michael Tien steunt die zienswijze. Hij zei: "Ze zou punten verdienen in plaats van punten te verliezen." Anderen willen doorgaan, onder wie het invloedrijke Exco-lid Regina Ip, meldt de South China Morning Post. Lam zelf blijft bij haar standpunt om door te zetten.

De wijzigingen zouden leiden tot strafrechtelijke uitleveringsverzoeken van autoriteiten op het Chinese vasteland, Taiwan en Macau. De rechtbanken in Hong Kong zullen per geval beslissen als tot uitlevering wordt overgegaan. Het wetsvoorstel komt na een spraakmakende zaak waarin een Hongkonees werd beschuldigd van moord op zijn vriendin op vakantie in Taiwan. Hij kon niet worden uitgeleverd.

Ambtenaren van Hong Kong, onder wie Lam, zeggen dat de wet noodzakelijk is om te voorkomen dat de stad een veilige haven voor criminelen is. Maar velen vrezen dat de wet kan worden gebruikt om politieke tegenstanders van de Chinese staat in Hongkong te grijpen. Oppositie-activisten noemen ook het vermeende gebruik van marteling, willekeurige opsluitingen en gedwongen bekentenissen op het Chinese vasteland.

Een grootschalige mars, waarvan de organisatoren zeiden dat ze meer dan een miljoen mensen trok, werd op zondag gehouden. Op woensdag verzamelden tienduizenden zich om straten rond het hoofdkwartier van de regering te blokkeren. Met hun actie probeerden ze de tweede behandeling of het debat van de uitleveringswet te stoppen.

De spanningen liepen hoog op, waarbij 22 politieagenten en 60 demonstranten gewond raakten. Volgens de autoriteiten zijn 11 mensen gearresteerd. De politie, die traangas en rubberen kogels gebruikte, is door sommige rechtengroepen beschuldigd van buitensporig geweld.

Lam heeft sinds woensdag niet publiekelijk gesproken, toen ze in een emotionele toespraak de protesten bestempelde als "georganiseerde rellen". Activisten zijn van plan dit weekend nog meer demonstraties te houden.

Hong Kong was een Britse kolonie van 1841 tot de soevereiniteit in 1997 werd teruggegeven aan China. Het maakt nu deel uit van China volgens het principe "één land, twee systemen", dat ervoor zorgt dat het zijn eigen juridische onafhankelijkheid behoudt, zijn eigen wetgevende macht en zijn economisch systeem.

Maar mensen in Hongkong maken zich zorgen dat als de uitleveringswet doorgaat, dit Hongkong met meer kracht onder Chinese controle zou brengen. Ambtenaren in Hong Kong hebben gezegd dat de rechtbanken in Hongkong het laatste woord zullen hebben over het inwilligen van uitleveringsverzoeken.

De regering van Lam heeft ook gezegd dat verdachten die beschuldigd zijn van politieke en religieuze misdaden niet zullen worden uitgeleverd, en dat de mensenrechten ook op juridisch bindende wijze zullen worden gewaarborgd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May