Gopex en Sranan Fowru voorbeeld Surinaamse markt
08 Jun 2019, 18:38
foto
De sla-aanplant voor KFC bij Gopex International te Saramacca.


Gopex International BV en Sranan Fowru zijn een voorbeeld voor de Surinaamse markt. Zo uit Peter Oostveen, quality food safety manager KFC, zich over de twee leveranciers van KFC. De bedrijven hebben de strenge voedselveiligheids-en kwaliteitsstandaarden met succes doorstaan.

Gopex staat aan top met Tier 1, de hoogste standaard die YUM Brands Inc stelt. YUM is de Amerikaanse organisatie die wereldwijd de leveranciers van KFC, Pizza Hut en Taco Bell beoordeeld. Bij Gopex die alle rauwkost voor KFC aanlevert, is het de tweede inspectie. Oostveen zegt dat hij “echt progressie” heeft gezien bij het bedrijf. Het bedrijf functioneert op een hoog niveau.

Oostveen zegt dat Sranan Fowru bezig is met een inhaalslag omdat de eisen voor voedselveiligheid strenger zijn geworden. Het bedrijf heeft de Tier 3 beoordeling gehad. Het bedrijf dat kip aanlevert voor KFC voldoet daarmee ook aan de hoge veiligheidsstandaarden. De audits zijn woensdag en donderdag afgerond.

Deze twee bedrijven zijn de weinige in het Caribisch Gebied die deze strenge audit met goed gevolg hebben doorstaan. Voor hen staat de markt om veilig voedsel te leveren aan de fastfoodketen, open. Oostveen die al jaren de inspecties doet is zeer te spreken over de inspanningen die deze bedrijven zich getroosten om te voldoen aan de hoge voedselveiligheidsstandaarden.

Sranan Fowru is bezig met een inhaalslag omdat de eisen strenger zijn geworden.

De YUM-audit beslaat een project van twee jaar waarin er verschillende onderzoeken worden gedaan. Bhiesnoe Gopal, directeur van Gopex, is blij dat zijn ISO-gecertificeerd landbouwbedrijf de test met het hoogste aantal punten heeft doorstaan. De strenge eisen van YUM vergen zware investeringen en inspanningen van bedrijven. “Het is niet gemakkelijk geweest en is zeker een prestatie gezien de moeilijke tijd waarin Suriname verkeert.”

Gopal die al twintig jaar aan de weg timmert en zich voornamelijk richt op verantwoord telen van verschillende landbouwgewassen, is ingenomen dat de inspanningen van hem en zijn team vruchten afwerpen. Voor hem zijn het belang en de noodzaak van veilig voedsel van onschatbare waarde. Hij vindt dat Suriname hier mee de focus op moet leggen.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May