Middelen Agrarisch Kredietfonds bij NOB
07 Jun 2019, 20:40
foto
Vicepresident Ashwin Adhin geeft duidelijkheid over het AKF. (Foto: Raoul Lith)


Het Agrarisch Kredietfonds (AKF) is opgeheven en de middelen zijn ondergebracht bij de Nationale Ontwikkelingsbank NV (NOB). Vicepresident Ashwin Adhin heeft donderdag meer informatie hierover gegeven in De Nationale Assemblee, nadat het lid Mahinder Jogi (VHP) herhaaldelijk vragen gesteld heeft over de opheffing van het fonds. 

“We hebben een Staatsbesluit bij ons wat aangeeft dat de AKF is opgeheven. De president heeft eerder aangegeven dat wij de potentie hebben om te groeien tot een agrarische schuur en wat doet de regering. Waarom hebt u het AKF opgeheven?”, luidt de vraag van Jogi. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën antwoordt hierop dat het AKF na veel juridische vraagstukken is gegaan naar de NOB. “In het tweede kwartaal gaan we eraan werken, zodat het kan functioneren. Het was bij de Landbouwbank, bij de fusie is het naar de Volkscredietbank gegaan waar het niet functioneerde. Het idee is dan ontstaan om het over te brengen naar NOB en het van hieruit te laten functioneren”, legt de bewindsman uit. 

Jogi neemt geen genoegen met dit antwoord en verwijst naar het Staatsbesluit waarin de opheffing van het fonds vermeld staat en niet dat het naar de NOB is gegaan. Ook DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons wil weten wat precies is gebeurd. “Het besluit is er. Niet alleen wij hebben het, maar de hele samenleving. Wat is er precies gebeurd. Is het fonds als entiteit opgeheven en zijn de middelen ergens anders?”, zijn de vragen van de voorzitter. 

“In de discussie die wij voerden, zouden er fondsen worden gezet bij de NOB voor de agrarische sector. Vanuit NOB zullen voor de landbouwsector zaken worden vastgelegd. Het is niet iets waar ik voor zou moeten liegen. Ik ben blij met uw insteek voor de landbouwsector en wij gaan kijken hoe wij vanuit NOB de landbouwsector kunnen stimuleren”, reageert minister Hoefdraad op beschuldigingen van Jogi buiten de microfoon. 

Vicepresident Adhin brengt meer klaarheid in de discussie. “De doelstelling van de Landbouwbank is geweest voor de agrarische sector kredieten te verlenen tegen een lage rente. Bij de fusie met de VCB kon deze de rente niet handhaven, omdat het een commerciële bank is”, verklaart Adhin. Een tussentijdse evaluatie heeft duidelijk aangetoond dat het gescheiden houden van beheer en bestuur van deze fondsen heel veel inefficiëntie met zich heeft meegebracht. De middelen zijn gefuseerd bij de NOB onder agrarische kredieten en vallen nu rechtstreeks onder de Raad van Commissarissen (RvC). “Het is een weloverwogen besluit geweest aan de hand van een tussentijds rapport. NOB, vanuit haar taakstelling en statuten, is daar om de sector te stimuleren en die kan die lage rentes handhaven. De RvC stelt volgens het staatsbesluit de voorwaarden voor de kredieten vast. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij”, zegt Adhin. 

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May