Suikerfeest Ied-ul -Fitre: Denk niet alleen aan je zelf
05 Jun 2019, 20:32
foto
De moskee aan de Dewnarainweg heeft op zijn eigen wijze ook het Suikerfeest gevierd.


Het is een drukte van jewelste. Overal staan auto’s geparkeerd voor de moskee aan de Dewnarainweg te Nieuw Charlesburg. Speciaal voor het Suikerfeest, dat het einde van de vastenmaand Ramadan inluidt, is er een hooggeleerde uit de islam een zogenaamde Hafiez uit India overgevlogen. Hij predikt en kent alle zeer complexe gebeden uit de Koran uit het hoofd. Niemand wil dit missen. Als de deuren van de moskee sluiten, is de stem van de Hafiez alom door de luidsprekers te horen. “Denk niet alleen aan jezelf, maar ook aan je medemens is de boodschap”, aldus Imam Shakiel die ook vaak diensten houdt in deze moskee.

“De Ramadan is heel goed gegaan. Goed weer, niet te warm, dat speelt ook mee. Want drinken mag ook niet en dan krijg je snel een droge keel. Velen hebben de vastenmaand volgehouden.” Na het gebed deelt Shakiel lekkernijen uit aan een tafel, terwijl er nog wat cadeaus hier en daar worden uitgepakt. "Ied-ul-Fitre is belangrijk. De dankbaarheid die je voor de Almachtige moet hebben en de beloning die Hij je teruggeeft. Een maand lang staan we daar onder andere tijdens de Ramadan bij stil.”

Een groepje vrouwen, allen gekleed in een feestelijke Abaya, brengt ook een bezoekje aan de moskee. “Het Suikerfeest vieren we met zijn allen. Mannen en vrouwen samen met lekkers en een gezellig samenzijn. Zo hoort het,” zegt een van de vrouwen. Ze doet elk jaar de Ramandan. "Geen probleem. Het is de kracht van het geloof dat je erdoorheen sleept en ik doe dit al sinds ik klein ben.”

Wahied Moenier van Barbershop Wahied aan de Mangolaan heeft zich ook in zijn beste kleding gehesen. “Kom, kom eet en drink wat lekkers. En vier met ons het Suikerfeest.” Hij deed slechts 1 dagje Ramadan, maar zijn vrouw was fanatieker en hield het de hele maand vol, 17 uur per dag geen eten, geen drinken.

De 70-jarige Santoe is net te laat voor de dienst. “Ik wil het gebed niet verstoren. Maar de Ramadan sla ik over, omdat ik diabeet ben en ik moet dagelijks mijn medicijnen slikken.” Maar hij benadrukt waarom de Ramadan en het geloof zo belangrijk voor hem is. :Kijk wat het mij heeft gebracht. Ik  ben immer doorgegaan, ook in de zware tijden in Suriname. Mijn kinderen zijn in Nederland en zijn goed terecht gekomen. Ik ben hier gebleven met mijn nu 80-jarige vrouw en we hebben het nu ook goed." Vroeger had het moslimstel geen cent te makken. “Ik werkte altijd door, deed veel sociaal werk en kijk nu heb ik een groot gebouw gemaakt en verhuur ik kamers voor een schappelijke prijs. Het was zwaar om er te komen." Maar het is hem toch gelukt. “Ik kan niet geloven hoeveel ik van de Almachtige allemaal heb terug gekregen.” Hij schudt mij de hand. “Ik ga want het Suikerfeest wacht thuis op mij. Met vrienden en familie vieren we dat.” En ook de minder bedeelden vergeet Santoe niet. Die laten we meedelen in de vreugde en geven we een klein geschenk. Vroeger waren dat levensmiddelen tegenwoordig wat geld, want voor een ieder is het Ied-ul-Fitre.”

Arjen Stikvoort
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May