Mexico ontmantelt drie synthetische drugslaboratoria
06 Jun 2019, 02:47
foto
De officieren vonden tonnen vol chemicaliën verstopt onder palmbomen. (Foto: AFP)


Een gecombineerde leger- en politiemacht in de noordelijke Mexicaanse deelstaat Sinaloa heeft drie laboratoria ontmanteld die de synthetische drug methamfetamine produceren. Ambtenaren schatten dat de laboratoria 17 miljoen doses meth zouden kunnen produceren.

Ze zeiden dat hun ontdekking tot nu toe de grootste klap voor dit jaar was voor de drugshandel. Crystal meth is een krachtige vorm van amfetamine en kan door gebruikers worden gerookt, gesnoven of geïnjecteerd.

De ontdekking verhoogt het aantal drugslabs dat dit jaar in de deelstaat Sinaloa is gedetecteerd tot 20. De illegale stoffen worden over de grens naar de VS gesmokkeld, 's werelds grootste drugsgebruiker.

Volgens de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) wordt het merendeel van de methamfetamine die in de VS beschikbaar is illegaal geproduceerd in Mexico.

De minister van Veiligheid van Sinoloa, Cristóbal Castañeda Camarillo, zei dat de ontdekking in dit geval werd gedaan door agenten die te voet op het platteland patrouilleerden. Maar een toenemend aantal drugslabs is gevonden door drones uitgerust met hittemelders, zeiden functionarissen.

De deelstaat Sinaloa, in het noordwesten van Mexico, wordt lange tijd gedomineerd door het criminele kartel met dezelfde naam. De voormalige leider, Joaquín 'El Chapo' Guzmán, is door een Amerikaanse rechtbank aangeklaagd voor drugshandel en zal later deze maand worden berecht. De DEA zegt dat ondanks de arrestatie van 'El Chapo' in 2016, zijn Sinaloa-kartel de grootste impact heeft op de drugshandel in de VS. Naast het produceren van methamfetamine, smokkelt het ook marihuana, cocaïne, heroïne en fentanyl naar de VS en heeft het gevestigde distributieknooppunten in Phoenix, Los Angeles, Denver en Chicago.

Monday 10 August
Sunday 09 August