Vreugde van Ied-ul-Fitr als resultaat van ware zuivering
02 Jun 2019, 10:24
foto


Ied ul-Fitr is een van het belangrijkste festival in de Islamitische kalender en werd aangevangen door de Heilige Profeet Mohammad (vrede zij met hem) zelf. Het staat ook wel bekend als 'Het Feest voor het Verbreken van het Vasten' en wordt wereldwijd gevierd door moslims ter gelegenheid van het einde van de Ramadan. Ied-ul-Fitr wordt op de eerste dag van de tiende maand van de Islamitische maankalender gevierd. Het is moslims niet toegestaan om op die dag te vasten.

Moslims vieren niet alleen het einde van het vasten, maar danken en loven ook de Almachtige God voor de nederzending van de Edele Qor'aan, voor de kracht en versterking die Allah hen heeft gegeven om zelfbeheersing uit te oefenen gedurende de vorige maand van vasten en voor alle zegeningen, genade, barmhartigheid en vergeving. Ze vragen Allah om vergeving als ze op geen enkel moment hebben kunnen vasten.

Ied-ul-Fitr markeert het einde van de vastenmaand Ramadan. Dit heeft te maken met de gemeenschappelijke aspecten van het vasten, die veel van de basiswaarden van de moslimgemeenschap tot uitdrukking brengt, bijvoorbeeld empathie voor de armen, liefdadigheid, aanbidding, standvastigheid, geduld enzovoorts.

Net als de moslimlanden is ook in Suriname de dag van Ied-ul-Fitr een nationale feestdag. Deze dag brengt families, vrienden, kennissen, armen, wezen, behoeftigen alsook alle andere personen tot elkaar om gezamenlijk het feest te vieren en te delen in de Ied-vreugde. Het festival is op de volgende manieren gemarkeerd: de festivaldag begint met de eerste waarneming van de nieuwe maan aan het begin van de tiende maand van de Islamitische kalender. Conform de aanbevelingen van de Heilige Profeet Mohammad (vrede zij met hem) dragen Moslims hun beste kleding, parfumeren zich, bereiden lekkernijen, versieren hun huizen en brengen tijd door met hun vrienden en familie om de Ied-vreugde te vieren. Ze geven geld aan de armen zodat ze ook van de dag kunnen genieten. 

Iedere man, vrouw en kind is aanbevolen om in dit feest te participeren, zo ook de vrouwen die in hun menstruatieperiode bevonden. Echter moesten deze laatsten niet deelnemen aan het Iedgebed, doch wel aan de smeekbede (Bukhari Kitabul Iedain). Vrouwen die niet beschikken over een sluier, is aanbevolen om één te lenen bij hun vriendinnen, zodat zij wel kunnen participeren in deze Ied (Bukhari Kitabul Iedain). Hieruit blijkt het belang en de glorie van de Ied. De Heilige Profeet (vrede zij met hem) heeft middels zijn sunnah (gewoonte) aangeleerd om verschillende routes te kiezen voor heen en terugreis van huis naar moskee of Iedgah toe zodat ze veel meer mensen kunnen ontmoeten, groeten en deelgenoot maken van de Iedvreugde (Bukhari Kitabul Iedain). Daardoor zijn ze ook in staat om zoveel als mogelijk armen, wezen en behoeftigen schenkingen te doen en zieken te bezoeken en naar hun toestand te informeren. 

Het Ied-ul-Fitr feest straalt ook de Islamitische cultuur uit en geeft tevens de glorie van de Islam weer. Zeer markant is op te merken dat er dit jaar vele belijders van andere godsdiensten in de maand Ramadan hebben gevast en goede daden verricht, zoals de Islam dat voorschrijft. Dat symboliseert niet alleen de harmonie, respect en waardering voor elkaars godsdienst in onze samenleving, doch ook erkenning en nakoming van een Goddelijk bevel. Evenals de Heilige Qor'aan bevestigt, kennen ook alle wereldgodsdiensten onthouding en vastenrituelen: Hindoeïsme en Boeddhisme evengoed als Jodendom, Christendom en de Islam. Het vasten hoort van oudsher tot de religieuze praktijk. Het hoofddoel is om zichzelf te zuiveren en in het verlengde daarvan ook de zuivering van het gezin, buurt, ressort, district en de totale maatschappij of land. Om dat doel te bereiken, is nakoming van het universeel Goddelijk bevel van groot belang wat mensen langzaam doch zeker beginnen te begrijpen hetgeen als positief kan worden aangemerkt. Ware zuivering zal ongetwijfeld leiden tot duurzame vreugde bij mensen, hetgeen de bedoeling van Ramadan en Ied-ul-Fitr is. 

Moge de Almachtige ons allen in staat stellen om broederlijk en in eensgezindheid aan zijn bevelen te onderwerpen en te volbrengen en met nauwe onderlinge samenwerking ons zelf en onze maatschappij verder te zuiveren zodat de vreugde die Ied-ul-Fitr met zich meebrengt blijvend mag zijn en een ieder ten dele mag vallen. Namens de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname wordt de totale Surinaamse gemeenschap een gezegend Ied-ul-Fitr toegewenst: Ied Mubarak!

Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname
Ephraimszegenweg 67 - Paramaribo
jamaat_ahmadiyya@hotmail.com
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May