Wake voor slachtoffers beschieting Virginia Beach
02 Jun 2019, 00:55
foto
Tijdens een wake voor de twaalf doden van de beschieting in Virginia Beach, is medeleven betuigd. (Foto: AFP)


Ongeveer 200 mensen zijn in de Amerikaanse stad Virginia Beach bijeengekomen om te bidden voor de twaalf mensen die zijn gedood tijdens een massaschietpartij in een gemeentecentrum. De gebedswake onder leiding van een plaatselijke kerk op zaterdagochtend trok stadswerkers, gemeenschapsleiders en inwoners, die omhelzingen en medeleven wilden bieden voor degenen die op vrijdag waren gedood. De schutter is geïdentificeerd als DeWayne Craddock.

We treuren met je", "we zitten hier allemaal bij", zei gouverneur Ralph Northam, die  de wake ook bijwoonde, aan de menigte. President Donald Trump heeft op zaterdag via Twitter zijn medeleven betuigd aan de gemeenschap. Aanvankelijk waren er meerdere wakes gepland, maar de gemeenschap is verdeeld over wapenrechten. "Zelfs de dag na de tragedie is de gemeenschap hier verdeeld over hoe je dit soort gebeurtenissen in de toekomst kunt voorkomen", zei Al Jazeera-correspondent Heidi Zhou-Castro. "Eén van de bezoekers van de wake vertelde mij dat hij wapenrechten ondersteunt, net als veel Amerikanen."

Motief onbekend

De politie doodde Craddock nadat hij zonder onderscheid op zijn collega's op de werkplek had geschoten. De schutter doodde twaalf en verwondde verschillende anderen. De slachtoffers zijn inmiddels geïdentificeerd. De politiechef van Virginia Beach, James Cervera, zei dat de verdachte was gewapend met een .45-kaliber pistool uitgerust met een "geluidsdemper". De schutter was zijn wapen aan het herladen met uitgebreide munitiemagazines terwijl hij door het gebouw liep. Cervera weigerde commentaar te geven over een mogelijk motief, maar zei dat extra wapens ter plekke en bij de verdachte thuis werden teruggevonden.

Stadsmanager van Virginia Beach, Dave Hansen, zei op een persconferentie op zaterdag dat Craddock al 15 jaar in dienst van de stad was als ingenieur. Hansen zei dat Craddock nog steeds in dienst was ten tijde van de schietpartij op vrijdagmiddag. Hij bezat een beveiligingspas waarmee hij toegang kreeg tot niet-openbare delen van het gemeentelijk gebouw. Noch Hansen noch Cervera gaven antwoord op de vraag of Craddock op het moment van de schietpartij een disciplinaire of ontslagprocedure doorliep.

'Verwoestende dag'

De burgemeester van de stad, Bobby Dyer, noemde het "de meest verwoestende dag in de geschiedenis van Virginia Beach". Een medewerker van Openbare Werken vertelde een plaatselijke NBC-tv-nieuwszender dat medewerkers aan hun bureau zaten toen geweerschoten klonken. Ze zei dat ze een zwaargewonde vrouw in een trappenhuis zag.

Megan Banton, een administratieve assistent die werkt in het gebouw waar de schietpartij plaatsvond, zei dat ze geweerschoten hoorde, Ze belde 911 en sloot zichzelf en 20 collega's op in een kantoorruimte die ze barricadeerden door een bureau tegen een deur te duwen. "We hebben geprobeerd alles in het werk te stellen om iedereen veilig te houden," zei ze. "We waren allemaal doodsbang. Het voelde alsof het niet echt was, alsof we in een droom waren. Je bent gewoon doodsbang omdat je alleen maar de geweerschoten kunt horen."

De precieze omstandigheden van de schietpartij van vrijdag worden onderzocht, met FBI-agenten en forensische technici van het Binnenlandse Veiligheidsbureau die de lokale politie assisteerden vanwege de "omvang, reikwijdte en intensiteit" van de plaats delict, zei Cervera.

Het gemeentelijke centrum ligt enkele kilometers landinwaarts van de populaire kust van de stad, gelegen aan de Atlantische kust aan de monding van de Chesapeake Bay. Het geldt als de dichtstbevolkte stad van Virginia met ongeveer 450.000 inwoners.

150 massa-beschietingen

De schietpartij van vrijdag wordt beschouwd als één van de dodelijkste geweldsdaden met geweren op een werkplek in de Verenigde Staten. In februari schoot een fabrieksarbeider vijf collega's dood in Aurora, Illinois, net nadat hij was ontslagen.

De website van Gun Violence Archive heeft tot dusver in 2019 minstens 150 massa-schietincidenten gedocumenteerd. De site heeft  sinds 1 januari ook geregistreerd dat minstens 5.764 mensen werden gedood en 11.060 werden gewond door geweergerelateerde incidenten.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurde in februari twee wetsvoorstellen goed om de achtergrondcontroles voor geweeraankopen te verbeteren, maar de wetgeving wordt geconfronteerd met tegenstand van de door de Republikein gecontroleerde Senaat en het Witte Huis. Het waren de eerste belangrijke wapenbeheersingsmaatregelen die al jaren in het Congres werden goedgekeurd.

Hoewel de Republikeinse president Trump heeft gezegd dat hij sterkere achtergrondcontroles ondersteunt, heeft hij tot nu toe de partijlijn gevolgd voor wat betreft de wetgeving inzake wapenbeheersing. Washington zit daardoor met de handen in het haar over de aanpak van frequente massale schietpartijen in de VS. In december verbood de Trump-regering echter apparaten die semi-automatische wapens sneller laten afgaan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May