Rozenblad gelooft dat de oranje beweging 'change' brengt
29 May 2019, 14:00
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi en crew op Abro Broki. Voorafgaand aan de vergadering is een meet the people campagne gehouden. (Foto's: René Gompers)


Ondernemer Marlon Rozenblad heeft zich aangesloten bij de VHP. Rozenblad onderkent dat hij heel lang, vanuit de NDP en ABOP, tegen de oranje beweging heeft gestreden. Maar na zaken op een rijtje te hebben gezet, heeft hij geconcludeerd dat hij en het volk bedrogen zijn en is hij tijdelijk uit de politiek gestapt. Maar het is hoogtijd voor 'change' en hij wil een bijdrage leveren, geeft hij aan. Rozenblad  gelooft dat met de oranje beweging en Chan Santokhi, de nodige verandering zal komen. Te beginnen bij het terugbrengen van de op hol geslagen valutakoersen. 

Dinsdag is op Abra Broki een VHP wijkvergadering georganiseerd door Rozenblad en de Powisi groep. Daarvoor is de Powisigroep met VHP-voorzitter Santokhi door de buurt getrokken. De partijleider heeft met verschillende buurtmensen van gedachten gewisseld en hen persoonlijk uitgenodigd om de wijkvergadering bij te wonen. Op de vergadering hebben enkele buurtbewoners uitgelegd waarom zij kiezen voor de VHP. Het komt erop neer dat het leven in de ‘ghetto’ elke dag ondraaglijker wordt en van de ‘goede dingen die op tv verkondigd worden’ bitter weinig tot niets te merken valt. 

Santokhi en Rozenblad zijn 26 jaar lang buren geweest. Ze geven aan dat na  jaren strijd er een moment van goedmaken gekomen is, geïnitieerd door Rozenblad, die de politiek zat was en van plan was naar het buitenland te vertrekken. Na een reeks van gesprekken met Santokhi is hij van gedachten veranderd en is een samenwerking besloten: de VHP gaat met ondersteuning van Rozenblad de volksbuurten in om de oranje beweging te promoten. “En hier zijn we dan,” zegt Santokhi. “Hij heeft het hart op de juiste plek en wil echt verandering. Hij gelooft in ons daarom ondersteunt hij ons.” 

“Ik ben nu in een andere setting,” geeft de ondernemer en haarspecialist aan. “Ik was in de ABOP en de NDP. Ik ben vergevingsgezind, wat gebeurd is, is gebeurd. Ik kijk vooruit nu. Ik heb Chan bestreden maar dat is normaal in de politiek om stemmen te winnen. Maar we zijn er bedrogen uitgekomen. Santokhi en ik hebben gesproken. Mij is ondersteuning gevraagd. Ik zet me kennis en expertise in. Dit is pas het begin.” 

De vertegenwoordigers van de ‘ghetto’ hebben enkele keren aangegeven dat zij zich opgesloten voelen door de situatie in het land. Zij moedigen elkaar aan 'fu wiki now' en om de regering in 2020 af te straffen. Velen zijn in verlegenheid gebracht door paars. “Now now te y’e aksi a gers tak no wan sma pot den man drape, maar na unu, un sten pot den man drape. Wel, da un kan stem den puru toe!” zijn enkele van de opmerkingen op de vergadering. 

Assembleelid Krishna Mathoera is ingenomen met de ontwikkeling. “Ik ben blij dat ondanks de anti-campagne, de mensen hier toch inzien dat het niet de VHP is die het land kapot maakt, dat het niet de VHP is die de koers van SRD 2,80 naar 8,25 heeft gebracht,” merkt ze op. Asiskumar Gajadien en Santokhi halen aan dat zij heel goed beseffen wat pinaren betekent. Ze komen zelf uit arme wijken en hebben ook geleden onder de pinari. Zij en Mathoera drukken de aanwezigen op het hart dat het wel mogelijk is om de ‘ghetto’ te overstijgen, om iets te gaan worden in de maatschappij. De oranje partij kan daarmee helpen, geven ze aan. Santokhi heeft enkele plannen uit de doeken gedaan: werkgelegenheid creëren, meer toegang tot onderwijs, toegang tot vaktechnische opleidingen, ontwatering en hoogbouw flats om de woningnood het hoofd te bieden.

Rozenblad gelooft heilig in de VHP. “Na God natuurlijk omdat we geen sweri maken met mensen,” deelt Rozenblad mee. “Ik ken hun (VHP) kwaliteiten. Ik heb meegemaakt dat ze de koers van SRD 1000 zoveel naar 2.80 hebben kunnen brengen. Als je alles op een rijtje gaat zetten, ga je op een gegeven moment een keuze moeten maken. Kijk wat deze regering met de koers gedaan heeft. Er is zo vaak beloofd om het naar beneden te brengen maar zonder resultaat. Ik ben er heilig van overtuigd dat met die nieuwe setting de koers omlaag gaat.”

Santokhi vreest niet dat Rozenblad en de Powisigroep naar NDP terugkeren. Zoals dat laatst het geval is geweest met Lucille Hardenberg. Zij is met veel bombari teruggekeerd naar de NDP nadat ze een de paarse partij de rug had toegekeerd en zich bij de VHP had aangesloten. “We weten dat de NDP mensen onder druk zet en macht gebruikt,” merkt Santokhi op. “Maar meneer Powisi en Rozenblad hebben gegarandeerd dat zij de druk kunnen weerstaan. Ik hoop dat de NDP hun keuze respecteert. Net zoals wij het respecteren en accepteren wanneer VHP'ers weggaan.” 

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May