Argentinië: Landelijke staking sluit belangrijkste havens
29 May 2019, 19:27
foto
Mensen lopen voor de gesloten balies gedurende de eendaagse landelijke staking op de Jorge Newbery airport in Buenos Aires, Argentinië. (Foto: Reuters)


Een landelijke staking in Argentinië tegen bezuinigingsmaatregelen van president Mauricio Macri, heeft ertoe geleid dat de luchthavens van het land zijn gesloten. Ook in de belangrijke granenhavens is het werk vandaag stopgezet. De staking is het jongste teken van de spanningen in het door  recessie getroffen land.

De belangrijkste vakbonden hebben de staking uitgeroepen. Het komt op het moment dat de centrumrechtse leider Macri tuimelt in de peilingen voorafgaand aan de presidentsverkiezingen in oktober. Zijn populariteit bij de kiezers is gehavend door hoge inflatie, banenverlies en een zwakke peso.

De CGT is nauw verbonden met de peronistische politieke oppositie en eist een salarisverhoging van de overheid die overeenkomt met hoge inflatie. De prijzen zijn het afgelopen jaar met meer dan 50 procent gestegen. De vakbondsunie wil ook dat de overheid de belastingdruk voor de werknemers verlaagt.

In een online geposte video zei de vakbond dat het in staking was om verandering in het overheidsbeleid te forceren, omdat "de economische en sociale situatie met de dag erger werd en de inflatie de koopkracht van de lonen van mensen vernietigde".

De protesten zullen ook gericht zijn op stijgende kosten voor dienstverlening. Om het tekort te verminderen in het kader van een financieringsovereenkomst met het Internationaal Monetair Fonds, is de overheid ertoe overgegaan de kosten voor dienstverlening te verhogen.  Hoge toeslagen hebben het armoedepeil verergerd.

De economische crisis heeft Macri's herverkiezingskansen in de peilingen ernstig geschaad, met de onlangs aangekondigde peronistenkoppeling van Alberto Fernández en ex-president Cristina Fernández de Kirchner voorafgaand aan  de presidentsverkiezingen.

De vluchten van de luchthavens in Argentinië zijn vandaag stopgezet als gevolg van de staking, terwijl de graanexport stopte in de havens van Rosario, één van de belangrijkste agro-industriële regio's ter wereld.

De effecten van de onderbreking zullen ook voelbaar zijn in de voetbalwereld. De "Recopa" finale, een Zuid-Amerikaans bekerwinnaarsduel dat gespeeld wordt tussen het Argentijnse River Plate en het Braziliaanse Atlético Paranaense, is door de staking uitgesteld tot donderdag.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May