Noersalim: Ied-ul Fitre op 5 juni 
27 May 2019, 18:38
foto


Ied-ul-Fitre, het einde van de islamitische vastenmaand Ramadan, is dit jaar vastgelegd op 5 juni én niet op 4 juni zoals eerder werd bericht op Facebook. Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken zegt aan Starnieuws dat de bekendmaking niet officieel is, zolang die niet door het ministerie de deur uit is gestuurd.

De bewindsman legt uit dat het ministerie het advies van de drie islamitische moederorganisaties: Surinaamse Islamitische Vereniging, Surinaamse Moeslim Associatie en de Madjlies Moesliemien Suriname, raadpleegt bij het vaststellen van de juiste dag. Gekozen wordt dan voor de meerderheid, het besluit wordt vastgelegd in een beschikking en hiervan wordt een afschrift gestuurd naar de organisaties. De officiële bekendmaking komt van het ministerie. 

Twee van de organisaties, waaronder de MMS gaven de datum 4 juni door als de “geboorte van de nieuwe maan”, het einde van het vasten. De MMS heeft naderhand in een schrijven aan de minister haar fout in de berekening aangegeven en uitgelegd dat Ied-ul-Fitre valt 5 juni.  

Noersalim betreurt het dat vóórdat de bekendmaking is gepubliceerd, het afschrift met de oude datum door derden is gebruikt. “Alleen het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft de nationale vrije dagen aan middels een bekendmaking”, benadrukt de minister.

Yvanka Ozir-Awailame

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May