"Bouterse spreekt zelfde taal als Nieuw Front over criminaliteit"
14 Apr 2011, 11:50
foto
President Desi Bouterse zegt dat aanpak van de criminaliteit op de eerste plaats staat.


President Desi Bouterse spreekt dezelfde taal als het Nieuw Front, als het gaat om de toename en verruwing van de criminaliteit. Zo concludeert NF-fractievoorzitter Radjkoemar Randjietsingh.

“Eigenlijk raken wij en de rest van de gemeenschap hiermee de kluts volledig kwijt. Aan de ene kant zegt de minister van Justitie en Politie keer op keer in het parlement dat er niets aan de hand is en dat er geen geld is. Nu komt de president en die zegt precies het tegenovergestelde”, zegt Randjietsingh. “Het is voor de president en ook de pers misschien interessant een uitspraak te doen over de minister van Justitie en Politie, die al maanden precies het tegenovergestelde beweert van wat de president zegt”, zo stelt ex-president Ronald Venetiaan.

Manier van praten
André Misiekaba van de coalitie (Mega Combinatie/NDP), vindt niet dat Bouterse een andere taal heeft gesproken dan minister Martin Misiedjan van Justitie en Politie. “De president heeft juist herhaald wat de minister heeft gezegd. De criminaliteit is verruwd, maar niet gestegen. Het verschil ligt er in dat de hoogste politieke uitvoerende macht heeft beslist dat er prioriteit gegeven moet worden aan het beleid van de minister”, zegt Misiekaba.

Volgens Misiekaba ligt het aan de manier van praten van Misiedjan die bij de oppositie en in de media een verschil maakt. “Ik vind ook dat de minister ferm moet uitkomen en harde taal moet spreken tegen de criminelen, maar dat is des persoons. De minister heeft toch wel waar gemaakt dat er meer roadblocks zijn gekomen en ook militairen zijn ingezet om te patrouilleren”, vindt de parlementariër.

Prioriteit
Misiekaba zegt dat de uitspraken van Bouterse juist begrepen moeten worden. “Het prioriteit geven aan het bestrijden van de verruwde criminaliteit wil zeggen dat de president met zijn regering de schaarse middelen gaat inzetten hiervoor. Dat betekent dat er op andere beleidsposten wordt bezuinigd en de begroting wordt ingekort. Is de samenleving bereid dit offer te brengen?”, zo vraagt Misiekaba zich af. Het bezuinigen op andere posten kan verschillend zijn. “Het kan zijn dat politici dan minder op reis gaan, maar het kan ook dat wordt besloten de bouw van een school met een jaar uit te stellen”, geeft Misiekaba aan met een voorbeeld. “Belangrijk is nu dat de gemeenschap van de president krijgt waar zij om vraagt. Laten we afwachten en zien wat de minister gaat doen met de toegezegde middelen en welk beleid hij gaat uitstippelen om de criminaliteit aan te pakken”, zegt Misiekaba.

Venetiaan zegt uit te kijken naar de effecten van de door Bouterse aangekondigde maatregelen tegen de criminaliteit. “De president weet precies dat de bevolking zwaar te lijden heeft onder de verergerde criminaliteit, ondanks de gepresenteerde cijfers en uitlatingen van zijn minister”, zegt Venetiaan. Hij en Randjietsingh zeggen dat de oppositie zal blijven aandringen op een gedegen beleid op het criminaliteitsvraagstuk, dat volgens hen buitengewone vormen heeft aangenomen. Volgens Randjietsingh heeft het korps politie een juist beeld gegeven van de criminaliteit en dat het bij de bestrijding ervan alleen maar gaat om ‘brandjes blussen’.

(Wilfred Leeuwin)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May