Rapport doet aanbevelingenen over gehoorscreening baby's
16 May 2019, 23:12
foto
De onderdirecteur van Volksgezondheid, Robert Mohamed (2e v.l.) heeft het rapport van de pilotstudie Neonatale GehoorScreening ontvangen. (Foto: Volksgezondheid/NII)


De onderdirecteur van Volksgezondheid, Robert Mohamed, heeft vandaag van de werkgroep Neonatale GehoorScreening bestaande uit Joan Asgarali-Hijlaard en Shimona Bruining-Arrias, audioloog, het rapport van de pilotstudie Neonatale GehoorScreening ontvangen. Aan dit pilotproject hebben 2840 kinderen deelgenomen, die zijn geboren in ’s Lands Hospitaal.

In het rapport zijn er aanbevelingen gedaan die kunnen worden gebruikt als het ministerie zou willen overgaan tot landelijke uitvoering van deze Neonatale gehoorscreening. Er is ook een uitgewerkt protocol ten aanzien van de nazorg beschreven.

Er is gekozen voor ‘s Lands Hospitaal, omdat daar jaarlijks ongeveer 2500-3000 kinderen worden geboren. De screening was in de periode tussen 7 april 2015 tot en met 7 april 2016 op de afdeling Consultatiebureau Zorg en had als doel te komen tot implementatie van Neonatale gehoorscreening voor geheel Suriname. De screening vond plaats bij baby’s tussen de 4de dag tot de 2de week na de geboorte, omdat middenoorproblemen, die de test kunnen verstoren, op deze leeftijd zelden voorkomen, meldt de voorlichting van het ministerie van Volksgezondheid, via het Nationaal Informatie Instituut.

Voor de pilot zijn er 8 CB-medewerkers van ‘s Lands Hospitaal getraind door Bruining-Arrias. Zij is in Nederland getraind door de Nederlandse Stichting voor Doven en Slechthorende Kinderen (NSDSK) in het afnemen van de OAE-testen (Oto Auto Emissie-testen) met een speciaal apparaat. Uit de 2840 kinderen is er slechts 1 met een matig perceptief verlies ontdekt.

De werkgroep is ondersteund door Arianne de Bye, president Quota International of Suriname en Soenita Nannan Panday, medisch directeur/Consultatiebureau-arts ’s Lands Hospitaal. Het project is gefinancierd door Stichting Blaka Rosoe Nederland en de serviceclub, Quota International of Suriname, die als speciale doelgroep heeft de doven en slechthorenden, meldt Volksgezondheid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May