Zakendoen gemakkelijker door nieuw digitaal systeem
14 May 2019, 10:26
foto
Minister Stephen Tsang (r), directeur Reina Raveles (m) van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) en NairBala, senior vicepresident van het Singaporese bedrijf Crimsonlogic, vrijdag bij de ondertekening van het contract voor nieuw digitaal systeem. (Foto: HI&T/NII)


Documenten voor import, export en doorvoer zullen vanaf september dit jaar digitaal verstuurd kunnen worden via de Suriname Electronic Single Window (SESW). Minister Stephen Tsang en directeur Reina Raveles van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) en NairBala, senior vicepresident van het Singaporese bedrijf Crimsonlogic, hebben vorige week hiertoe een contract getekend.

Het nieuwe digitale systeem zal importeurs en exporteurs veel tijd en kosten besparen, zegt Tsang. Volgens hem zal het systeem ook meer buitenlandse investeerders voor Suriname aantrekken. “Minder loperij, minder brandstofkosten, minder papierkosten, betere inning van de transactiekosten, beter overzicht van de handelsactiviteiten en 24 uur per dag beschikbaar door middel van je eigen smartphone of laptop’’, zo somde minister Tsang een aantal van de voordelen op. Raveles toonde een stapel papieren met een gewicht van zeker een kilo, die allemaal nodig zijn om de import van een lading voor elkaar te krijgen.

Crimsonlogic heeft ruime ervaring met het opzetten van digitale loketten in verschillende landen, waaronder Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Behalve het opzetten van het elektronisch loket, wil het bedrijf ook een eigen kantoor openen in Suriname. NairBala, senior vice president van het bedrijf, zegt dat zakendoen gemakkelijk gaat als er wordt samengewerkt. Ook het bouwen aan een lokaal team van specialisten is een prioriteit voor het bedrijf, meldt de voorlichting van HI&T, via het Nationaal Informatie Instituut


Saturday 30 May
Friday 29 May