Rusland: Eenheidsbeweging Afrikaanse roots is niet etnisch
12 May 2019, 00:00
foto
NPS-voorzitter Gregory Rusland


Het oprichten van een Eenheidsbeweging van mensen met Afrikaanse roots in Suriname en in de diaspora-gemeenschap heeft niks te maken met etniciteit. Dit zegt NPS-voorzitter Gregory Rusland om een reactie gevraagd aan Starnieuws. ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk heeft al bijkans een jaar geleden het idee geopperd. "Wij hebben samen gewerkt aan de voorbereidingen tot de proclamatie van de beweging", zegt Rusland. Hij wil niet veel kwijt hierover omdat dinsdag in Grun Dyari een persconferentie zal worden gehouden door de twee politici. 

Rusland benadrukt enkele malen dat de NPS staat voor nationale politiek. Met de proclamatie van deze beweging wordt het nationale denken niet verlaten. Hij benadrukt dat het een realiteit is dat er diverse etnische en religieuze groepen zijn. Eeuwen geleden zijn mensen uit Afrika tot slaaf gemaakt en naar Suriname gebracht. Tijdens de slavernij hebben mensen kans gezien het oerwoud in te vluchten. Van daaruit zijn er onderling ook gruwelijke gevechten geweest tussen de mensen met Afrikaanse roots. Er is veel bloed gevloeid in de loop der eeuwen. Er is behoefte om zaken uit het verleden die nu nog een rol spelen te verwerken en achter ons te laten. Deze eenheidsbeweging heeft daarmee te maken. Elke partner heeft zijn eigen insteek, legt Rusland uit. 

De politicus merkt op dat het juist gaat om de eenheid te versterken. Bij de proclamatie zullen diverse groepen aanwezig zijn. Het is niet de bedoeling om wie dan ook uit te sluiten, benadrukt Rusland. Het gaat om verwerken van een stuk geschiedenis, waarbij zaken die in de weg staan voor groei naar elkaar toe uitgesproken worden. De NPS-voorzitter zegt dat op de persconferentie en bij de proclamatie die later deze maand zal volgen, meer duidelijkheid zal worden gegeven. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May