‘Fair play’, hervormingen en vernieuwingen in de politiek
07 May 2019, 18:46
foto


In mijn ingezonden op Starnieuws had ik twee zaken aangehaald richting het bestuur van de BEP, t.w.:
1. ‘If you don’t want to feel the heat, stay away from the kitchen’. De uitspraak ‘meki den tapu, wie o piki den now’ van de BEP-voorzitter raakt daarom kant noch wal.
2. Ik zal nooit en nimmer stoppen met het leveren van (opbouwend) kritiek waar nodig op het regeringsbeleid, omdat het regeringsbeleid niet partijgebonden maar natiegebonden is. Het is mijn recht als rechtgeaarde democratische Surinamer die niemand mij kan ontnemen! Laat dat duidelijk gezegd zijn! Als een partij (o.a. BEP) geen kritiek wil aanhoren over het regeringsbeleid, dan moet men geen regeringsverantwoordelijkheid dragen en plaatsnemen in de oppositiebanken. Basta!
 
Een paar maanden geleden heeft de NDP-fractieleider aan de PALU-fractieleider gezegd dat: ‘If you don’t want to feel the heat, stay away from the kitchen’. Ik denk dat de PALU-fractieleider dit duidelijk heeft begrepen, want hij heeft reeds aangegeven dat hij niet teruggekeerd als DNA-leden.

In het artikel ‘BEP wil toonaangevend zijn; 11 mei feestvergadering’ op Starnieuws laat de BEP-voorzitter het volgende optekenen: “Laten we propaganda voeren op basis van trackrecords, op basis van ‘san yu du k’ba, san yu de van plan fu du.’  No go blaka tra partij. Kom met issues, laten we niet meedoen aan karaktermoord, ga ook geen slachtofferrol nemen en de vinger wijzen naar anderen van als we de hand in eigen boezem moeten steken, moeten we dat ook doen.” Veder staat er geschreven: “Het verkiezingsprogramma heet ‘De weg naar glorie en glans voor elke Surinamer'. Asabina en ondervoorzitter Edgar Dikan halen enkele punten aan waarvoor BEP zich voor gaat inzetten. Een rechtvaardig belastingsysteem, het oplossen van het grondenrechtenprobleem, decentralisatie, tegengaan van de ontbossing, een betere verdeling van de inkomsten uit de mijnbouw voor lokale bewoners en verbetering van het onderwijs”.

Laat het duidelijk zijn dat het huidige beleid dat momenteel wordt gevoerd door de NDP, BEP en ‘HVB’ geen enkele fair play vraagt. Dit beleid moet d.m.v. ‘broko bana’ worden vernietigd en mag nooit meer gevoerd worden in Suriname. Alle oppositionele partijen en maatschappelijke groeperingen moeten dit beleid aan fladderen schieten en cremeren, waardoor het nooit meer “kan verrijzen uit de politieke dood’. Wie onderdeel deel is van dit beleid en medeverantwoordelijkheid draagt mag haar borst wel natmaken, want zij zullen niet worden gespaard. De velen schandalen waarbij hoogwaardigheidsbekleders en instituten zijn betrokken, geven geen ruimte voor ‘fair play’. 

Laat men met issues komen uitleggen waarom pas na 2020 ‘de weg naar glorie en glans voor elke Surinamer’ mogelijk zal zijn, maar nu niet, terwijl je coalitiepartner bent. Waarom kan je nu als coalitiepartij geen rechtvaardige belastingsysteem en verbetering van het onderwijs afdwingen? Zeg ons waarom je het nu niet kan doen of hebt gedaan in deze regeerperiode. Maar nu aangeven dat deze zaken na 2020 gerealiseerd zullen worden, is letterlijk een loopje meenemen met het volksintelligentievermogen en één van de meest afkeurenswaardige vormen van volksmisleiding. 

Alle gepresenteerde verkiezingsprogramma’s van de huidige coalitiepartijen zullen zeker in relatie worden gebracht met de huidige sociaaleconomische situatie. Toen ‘Tigri’ sliep was de mogelijkheid er nog om zaken met een zijden handschoen aan te pakken, maar nu hij heeft aangegeven dat hij wakker is, zal men zeker zwaar geschud en tot de tanden bewapend aantreden in het politiek slagveld. De huidige campagnes richting de verkiezingen zullen echt niet makkelijk zijn voor de huidige coalitiepartijen. 

Ik heb geen respect voor een partij die hervorming en vernieuwing predikt, terwijl je verraad hebt gepleegd door met de zetels van de moederpartij over te lopen. Tot en 25 mei 2015 heeft het volk nooit gehoord dat hervormingen en vernieuwingen niet kunnen lukken, maar pas op 26 mei 2015. Vooral hoe de politiek leider van deze beweging al in 1996 was overgelopen, wat heeft geleid tot de politieke dood van de Pendawa Lima. Ik heb wel respect voor de gewezen VHP Vernieuwingsbeweging van de heren Asis Gajadien en Bholanath Narain. Zij hebben de nodige hervormingen en vernieuwingen binnen de moederpartij afgedwongen met alle ten dienste staande wettelijke middelen. Het is hun uiteindelijk ook gelukt en daarvoor verdienen ze alle respect. Deze heren en hun aanhang zijn echte strategisch denkende hervormers en vernieuwers. De groei van de VHP kan o.a. zeker geschreven worden aan het feit dat deze ontwikkeling nooit heeft gezorgd voor scheuring en verraad binnen de partij. 

Aan alle politieke doemdenkers en verraders zeg ik: gi mi wan bigi brik, dan yu grati!

Ruben Ravenberg, Ph.D, MBA
rub_rav@yahoo.com
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May