Namibië verklaart droogte een nationaal noodgeval
07 May 2019, 10:46
foto
Namibië is een belangrijke exporteur van rundvlees. (Getty Images)


De president van Namibië, Hage Geingob, heeft de noodtoestand uitgeroepen om de gevolgen van een droogte die de Zuid-Afrikaanse staat heeft getroffen, aan te pakken. Alle regeringsafdelingen zijn gemobiliseerd om Namibiërs en hun vee te 'beschermen', zei hij.

"Het regenseizoen is bijna afgelopen en we hebben geen goede regenval gehad, wat betekent dat we geconfronteerd
worden met de natuurramp van droogte. Velen zullen worden getroffen door de situatie", voegde Geingob eraan toe.

Eerder maakte een rapport van het VN-kinderfonds Unicef melding van een ernstige droogte in buurland Angola. Het droge weer heeft 2,3 miljoen mensen in een voedselzekerheidscrisis gedompeld. Duizenden kinderen werden behandeld voor ondervoeding, staat in het rapport. Er is volgens het document onvoldoende gereageerd na onder het gemiddelde
en onregelmatige regenval.  De Angolese president João Lourenço heeft in januari de noodtoestand uitgeroepen, maar Unicef zei dat actie werd belemmerd door een gebrek aan financiering. Het eigen actieplan van de organisatie voor Angola heeft slechts 28 procent van de beoogde financiering veilig gesteld, zei het.

In de zuidelijke provincie Cunene, aan de grens met Namibië, is het aantal mensen dat humanitaire hulp nodig heeft meer dan verdrievoudigd van ongeveer 250.000 in januari tot 850.000 in maart, aldus het rapport.

 

In het olieproducerende land, dat in 2014 in een economische crisis is beland sinds de olieprijs in 2014 is gedaald, dreigen bijna 500.000 kinderen zonder voldoende voedsel te komen zitten. In het eerste kwartaal van het jaar zijn ongeveer 2.500 kinderen onder de vijf  behandeld voor ernstige acute ondervoeding in de provincies Lunda Norte, Huila, Cunene, Bie en Namibe, aldus het rapport.
Advertenties

Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April