Suikerinname Surinamers 3 keer meer dan WHO-norm
04 May 2019, 12:44
foto
Faraisha Ketwaru toont links de hoeveelheid suiker zoals aanbevolen door de WHO en rechts zoals 67% van de gemiddelde Surinamer gebruikt.


In Suriname is er een toename te constateren van het aantal gevallen van obesitas en diabetes mellitus type 2. In 2014 bleek diabetes mellitus (suikerziekte) zelfs de derde belangrijkste doodsoorzaak te zijn.

Reden voor Faraisha Ketwaru om een afstudeeronderzoek te doen naar de inname van met suiker gezoete dranken en daarmee de suikerconsumptie, welke kan leiden tot overgewicht en diabetes mellitus type 2. Zij kwam daarbij tot de conclusie dat Surinamers dagelijks drie tot vier keer meer suiker consumeren dan de limiet van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO voorschrijft. In haar onderzoek ging Ketwaru na welke de meest geconsumeerde met suiker gezoete dranken zijn en hoeveel gram suiker een kopje (250 ml) van deze dranken bevat. Ook wilde ze weten hoeveel gram suiker per dag is toegestaan door de WHO.

Wat zeggen de WHO en AHA?
De American Heart Association (AHA) beveelt aan dat kinderen tussen 2 -18 jaar minder dan 6 theelepels suiker per dag mogen innemen. Volwassen vrouwen mogen dagelijks 25 gram (6 theelepels) en volwassen mannen 36 gram (9 theelepels) suiker consumeren. De WHO heeft in 2003 aanbevolen om slechts 10 procent van de dagelijkse energie uit vrije suikers te halen. Deze organisatie adviseert sinds 2015 dat slechts 5 procent van de dagelijkse energie uit vrije suikers moet komen. Op basis hiervan heeft de WHO aanbevolen dat volwassenen en kinderen niet meer dan zes theelepels suiker mogen gebruiken, dus ongeveer 25 gram suiker per dag.

Drie tot vier keer de WHO-limiet
Suiker wordt tijdens de verwerking van een product of de bereiding van een gerecht toegevoegd om onder meer de smaak te verbeteren, de houdbaarheid te verlengen en het volume te verhogen. Uit Ketwaru’s onderzoek is gebleken dat de gemiddelde dagelijkse suikerinname door consumptie van thee met suiker 8,1 gram per persoon bedraagt. De gemiddelde dagelijkse suikerinname door consumptie van koffie met suiker bedraagt 8,6 gram per persoon. Uitgaande van de adviezen van de WHO kan dus gesteld worden dat we dagelijks drie tot vier keer meer suiker gebruiken dan de limiet van de WHO voorschrijft. 

Kinderen < 15 jaar en Hindostanen
Uit het onderzoek is komen vast te staan dat de gemiddelde Surinamer dagelijks 70 gram suiker binnen krijgt, alleen al door suikerhoudende dranken. Ketwaru werkte tijdens haar meting met leeftijdscategorieën en ging tevens na welke bevolkingsgroepen het meest suiker consumeren. Gebleken is dat 67 % van de geënquêteerde groep meer dan 25 gram suiker per dag. Bij de leeftijdsgroepen jonger dan 15 jaar bleek de suikerconsumptie het grootst: 87%. Ook in de leeftijdsgroep 16 -  25 jaar bleek maar liefst 82% meer dan 25 gram suiker per dag te consumeren. Hindostanen blijken ook de grootste suikergebruikers, met 76% die dagelijks meer dan 25 gram suiker gebruikt. Zij worden op de voet gevolgd door Javanen met 72%. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May