Usha Schalkwijk: We halen de besten eruit
04 May 2019, 00:00
foto
Verantwoordelijken voor projecten die in de zorgsector worden uitgevoerd via de Twinningsfaciliteit 3. Zij gaven een presentatie over de projecten. (Foto: Yvanka Ozir-Awailame)


“Toen we dossiers kregen was veel nieuw, we moeten uit de 120 aanvragen het beste eruit halen, waarbij duidelijk geen kennis hier is,” zegt Usha Schalkwijk-Doerga, projectcoördinator van de Twinningsfaciliteit 3, bij de laatste bijeenkomst, waarbij de pers meer informatie heeft gekregen over de projecten die in de zorg worden uitgevoerd. Schalkwijk is tevreden over de presentatie, omdat de verschillende organisaties ook meer te weten zijn gekomen van elkaars werkgebieden. “Op die manier komen ook andere samenwerkingen tot stand”.

Behalve de potentiële samenwerkingen, is Schalkwijk ook blij met het betrekken van het binnenland bij de projecten. Zij spreekt bijvoorbeeld haar zorg uit over de mondhygiëne van de kinderen in het binnenland. “Als je de bedorven tanden van de kinderen ziet in het binnenland, ze hebben pijn en niemand die er wat aan doet. De tanden worden uitgetrokken en zo krijg je mensen zonder tanden”. 

In de sector ‘Zorg en Welzijn” worden tijdens deze Twinningsfaciliteit de meeste projecten uitgevoerd. In totaal zijn dat acht:
- Herinrichting naar '12 stappen kliniek' voor herstel drugsverslaafden. De partners hier zijn de stichtingen Geloof en Nieuw Leven (Suriname) en Christelijke Hulpverlening Oost-Groningen (Nederland). Door de rehabilitatie instelling Geloof en Nieuw Leven opnieuw in te richten en te reorganiseren binnen acht maanden, wordt de mogelijkheid geschapen voor de verslaafde persoon om succesvol deel te nemen aan het laagdrempelige 12 stappenplan programma van de narcotic anonymous.
- Ondersteuning Prostaatkankerstichting Suriname, een samenwerking tussen de stichtingen in beide landen. De bewustwording van “het hebben van een prostaat” en de problemen die zich kunnen voordoen, evenals de bewustwording van de mogelijkheid van de behandeling van prostaatkanker zijn twee van de hoofddoelen van dit project. De partners streven naar het vaststellen van een tijdige goede en betrouwbare diagnose én de optimale behandeling en nazorg voor elke patiënt.

- Kraka opo baka; Empowerment van psychiatrische patiënten in Suriname. Stichting Ypsylon Suriname werkt bij dit project samen met het Trimbos-instituut in Nederland. Hier gaat het om de ervaringsuitwisseling, de gezamenlijke opbouw van ervaringskennis over het herstellen van ernstige psychische aandoeningen en het opzetten van een herstelprogramma in Suriname. 
- Integraal zorgprogramma van de One Stop Shops voor chronische aandoeningen aanpassen aan de toegenomen en veranderde zorgvraag, een twinning tussen drie partners; de Stichting Coördinatie en Ondersteuning Gezondheidszorg in Suriname (Nederland), Stichting One Stop Shop voor Chronische Ziekten en de Stichting Diabetes Educatie Suriname. Dit project moet leiden tot betere zorgresultaten, door gedocumenteerd betere zorgkwaliteit bij een grotere groep patiënten dan de huidige capaciteit toelaat.

- Van curatief naar preventie: Ontwikkeling en Implementatie van Actieve Minimale Interventie Tandheelkunde (AMIT). Bij dit project werkt de Stichting Jeugdtandverzorging Suriname (SJTVS) met drie Nederlandse partners. Door de ontwikkeling en uitvoering van AMIT in de tandheelkunde curricula, gaat de SJTVS voor het verbeteren van de mondgezondheid van de bevolking op een minimaal-invasieve, effectieve en kosteneffectieve manier. Dit door de focus te verleggen van curatie naar preventie. 
- Samen sterk voor aandacht en goede zorg voor Surinaamse cliënten met dementie. Huize Ashiana voert dit project uit, samen met de Nederlandse Cordaan. Binnen twee jaar moet de aandacht voor de kwaliteit van zorg voor ouderen met dementie in Suriname, verbeterd zijn en gewaarborgd worden. Het begint met het verstrekken van kennis over de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie en de zorg die de groep daarbij nodig heeft.

- Samen zorgen aan de Boven-Suriname rivier; een samenwerking tussen de Stichting Ondersteuning Marrons Suriname (Nederland) en de Stichting Medische Zending Primary Health Care Suriname. De partners willen door hun kennis te bundelen met dit project, de integrale zorg en een goede kwaliteit van het leven bieden aan ouderen in het gebied. 
- Wetenschappelijk onderwijs kindermishandeling voor artsen. De Stichting Pediatric Research & Education Suriname en Stichting Spoedeisende Hulp bij Kinderen zijn verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan. Eén van de hoofddoelen van deze samenwerking is het verbeteren van de herkenning van kindermishandeling door de kinderen te signaleren in het ziekenhuis, zodat de hulpverlening meteen kan beginnen en de mishandeling kan stoppen. 

“We zijn wel heel blij met hoeveel belangstelling er is vanuit Nederland en Suriname, maar we willen de resultaten zien, want daar doen we het voor. Dit moeten we over twee jaar weer doen en aan iedereen vertellen wat de succesverhalen zijn’, stelt de Nederlandse zaakgelastigde Jaap Frederiks, namens de Nederlandse Ambassade die de uitvoering van de projecten financiert. 

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May