PRO: Sociale arbeidswetten met asociaal economisch beleid
01 May 2019, 15:52
foto
Curtis Hofwijks, politiek leider van de Partij voor Recht en Ontwikkeling aan het werk. De politieke organisatie pleit voor uitbreiding van de rechten van werkers. (Foto: PRO)


De Dag van de Arbeid is het resultaat van een eeuwenlange strijd van en voor de arbeider. Tegenwoordig moet er in ons land ook strijd geleverd worden om arbeid, door de arbeider. Met het wegtrekken van multinationals en wegblijven van investeerders, zijn in de negen jaren van het beleid onder de huidige regering, duizenden arbeidsplaatsen verdwenen.
De wereld van werk verandert. 

De Dag van de Arbeid was ooit een viering van de achturige werkdag. Heel weinig Surinamers verdienen op een achturige werkdag nog voldoende om rond te komen. Voor velen van ons betekent werk simpelweg ieder uur aan arbeid, vaak van meerdere werkgevers en opdrachtgevers, dat je kunt vinden, wanneer je het kunt vinden, tegen bijna ieder bedrag dat men bereid is je te bieden. 

De regering heeft sociale wetten aangenomen, maar een asociaal economisch beleid gevoerd. Want zij heeft zelf de onrealistische Basis Zorgwetgeving niet gedekt met voldoende financiële middelen. En onverzekerden vallen nu tussen wal en schip. Dus ondanks slecht betaalde arbeid en allerlei hossels, zonder garanties, zitten nog steeds grote groepen Surinamers zonder een behoorlijke zorgverzekering of een behoorlijk pensioen. Er is geen behoorlijke handhaving of toezicht op bestaande arbeidsregelgeving of de ingevoerde sociale wetten.

Een aantal kinderen van grofweg 20 keer de bevolking van Suriname werkt over de hele wereld als gedwongen kinderslaaf. Suriname is vaker gesignaleerd als risico land, waar het mensenhandel betreft. De Partij voor Recht en Ontwikkeling heeft bijzondere aandacht voor dit thema en gelooft dat in gericht handhavingsbeleid deze tragiek doorbroken kan worden.

De Partij voor Recht en Ontwikkeling gelooft in een zelfstandige klasse van Surinamers, als de sterkste garantie voor een werkende economie, die werkt voor de werkenden. Arbeiders  staan voor de Partij voor Recht en Ontwikkeling op de eerste plaats. Bescherming en uitbreiding van hun rechten, neemt de partij heel serieus. Arbeid ontwikkelt zich over de hele wereld. Productiviteit en competitie nemen toe. Permanente toegang tot een goede basiseducatie en veel mogelijkheden tot bij- en omscholing zijn van belang. Toegang tot een arbeidsmarkt en een goede aansluiting tussen ondernemers en ondernemende arbeiders, zullen de herstel van de economie inluiden. En de Partij voor Recht en Ontwikkeling heeft de antwoorden en oplossingen om daar richting aan te geven.
Wan Swit Wrokoman Dey.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May