Chileense wetenschappers vinden 15.000 jaar oude voetafdruk
01 May 2019, 10:42
foto
Een voetafdruk ontdekt in Chili die 15.000 jaar oud is. (Beeld: CNN)


Een team van wetenschappers in Chili zegt een menselijke voetafdruk te hebben gevonden die meer dan 15.000 jaar oud is; de oudste die ooit gevonden is in Amerika. Deze ontdekking heeft voor vraagtekens gezorgd bij de vorige tijdlijn en kaart van de menselijke migratie naar Zuid-Amerika. Tot de ontdekking heeft bewijsmateriaal aangetoond dat mensen het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika niet bereikten tot 12.000 jaar geleden, vertelt Karen Moreno, een van de co-auteurs van het onderzoek, aan CNN.

De wetenschappers geloven dat het fossiel een indruk is van de blote rechtervoet van een volwassen mens. Het onderzoek is vorige week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS-ON. De voetafdruk is in 2010 gevonden op een paleo-archeologische site in de stad Osor in het zuidelijke deel van het land. Het heeft jaren geduurd voordat de wetenschappers de leeftijd van het fossiel konden bevestigen door koolstofdatering. Zij zijn gewaarschuwd voor de rijkdom van het gebied nadat bouwvakkers, die aan het graven waren om huizen te bouwen, schatten vonden die verborgen waren onder de oppervlakte. Sinds 1986 zijn verschillende onderzoeken gaande en zijn de overblijfselen van grote dieren blootgelegd, variërend van mastodons tot paarden en een paleollama, een grotere soort van lama die nu is uitgestorven. Maar de oude menselijke voetafdruk is misschien wel de grootste ontdekking.

Op de plek zijn ook overblijfselen van primitieve stenen werktuigen gevonden. De voetafdruk is geïdentificeerd als die van de Hominipes modernus, die nauw verwant is aan Homo sapiens. De experimenten met het organische materiaal rond de voetafdruk creëerden een reeks mogelijke datums, met de gemiddelde leeftijd waarop de afdruk rond de 15.600 jaar oud werd geprikt.

Maar meer dan acht jaar gingen voorbij tussen het vinden van de voetafdruk en het publiceren van de bevestiging van de leeftijd. Moreno zegt dat het team die tijd heeft besteed aan het overtuigen van andere collega's dat het een voetafdruk was. "We hebben dit bevestigd en gecontroleerd en opnieuw gecontroleerd."

Menselijke voetafdrukken van 3,6 miljoen jaar oud zijn gevonden in Laetoli, Tanzania. In 1978 ontdekten wetenschappers een spoor van voetafdrukken die daar werd gemaakt, waar drie vroege mensen worden verondersteld door natte vulkaanas te hebben gelopen.
Het duurde miljoenen jaren voordat menselijke voeten naar Amerika trokken. Ze zijn uiteindelijk de Beringstraat overgestoken van het moderne Rusland naar Alaska tijdens de laatste ijstijd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May