Biekman: vechten voor AOW-kwestie is niet heilloos
27 Apr 2019, 08:32
foto
Barryl Biekman (foto: Landelijk Platform Slavernijverleden)


Barryl Biekman, voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden en adviseur van Stichting HOOB, stelt dat vechten voor de AOW-uitkering niet heilloos is. “Hoeveel bijeenkomsten hebben we niet in Nederland georganiseerd over dit onderwerp en volle zalen getrokken?” geeft zij aan. Het Landelijk Platform Slavernijverleden heeft wel vaker gehoord bezig te zijn met heilloze acties. “Maar het zijn juist deze betweterige opvattingen van derden die hebben aangetoond dat geen enkele weg heilloos is tot het tegendeel is bewezen”, stelt Biekman.

Biekman zegt in een brief verder dat haar intentie moet worden gezien als ondersteuning aan al degenen die met hart en ziel bezig zijn ‘de waarheid’ boven tafel te krijgen. Zij vindt het jammer dat de informatiebijeenkomst die BBGO en HOOB in januari hadden gepland niet is doorgegaan. Het doel was om met verschillende stakeholders, onder wie ook Surinaamse politici, van gedachten te wisselen over dit complexe AOW-vraagstuk.

Geen ‘stemvee’ en ‘propaganda’
De bedoeling was om er de pers ook bij te hebben, zodat er vanuit verschillende invalshoeken informatie verstrekt zou worden. Dan zou duidelijk worden hoeveel kennis er is bij hoogleraren, juristen, academici en anderen. Er zouden personen aanwezig zijn die kaas gegeten hebben van jurisprudentie, het Nederlandse Staatsrecht en het Koninkrijk statuut, maar ook over de koloniale verhoudingen en de effecten ervan.

Het kan er bij de Nederlandse politica totaal niet in dat er personen zijn die de betrokkenheid van de politicus Paul Somohardjo als propaganda naar zijn achterban toe hebben bestempeld. Daarbij zijn ook termen als ‘stemvee’ gebruikt. “Te bedenken dat de Nederlandse Beweging HOOB alle Surinaamse bevolkingsgroepen in diaspora vertegenwoordigt. De Javaanse geleding in HOOB is trots op Somohardjo op het punt van het AOW-vraagstuk en vindt het onkan dat zij worden bestempeld als stemvee, omdat de actie van Somohardjo ook Surinaamse diaspora burgers, woonachtig buiten Suriname, betreft die geen Surinaams stemrecht hebben. Dus van stemvee op dit punt is al helemaal geen sprake”, verklaart Biekman.

Surinaams parlement cruciaal bij Reparatie
Dat de Surinaamse diaspora gemeenschap belang heeft bij bemoeienis van het Surinaams parlement is volgens de politica evident: het Surinaams parlement is cruciaal in het proces van Reparatie. Het is des te meer toe te juichen dat de Nederlandse Politiek bestuurlijk verantwoordelijken van de Vier grote Steden richting het Nederlands parlement en kabinet de handen ineen hebben geslagen om het, wat zij noemen, historisch onrecht dat Surinaamse belanghebbenden treft aan de kaak te stellen. Dit, vooral na bestudering van documenten en rechterlijke uitspraken. “Ik vermoed dat Somohardjo door die wetenschap zich gesterkt heeft gevoeld de zaak actiever aan te sturen”, geeft Biekman aan.

Somohardjo heeft de vorige maand in Nederland over de AOW-kwestie gesproken met de politieke partijen CDA en Denk. Via de stichting Feti Fu Yu Leti worden de gesprekken voortgezet en is een samenwerking aangegaan met Stichting HOOB. Somohardjo maakt zich er sterk voor dat alle Surinamers, die voor de onafhankelijkheid van Suriname nog minderjarig waren, een AOW-uitkering krijgen, ongeacht hun etniciteit, afkomst, cultuur of religie. Hij hoopt op massale ondersteuning bij het tekenen van een petitie over de AOW-kwestie, die aan de Nederlandse regering zal worden aangeboden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May