Verdachte krijgt voordeel van twijfel; komt op vrije voeten
26 Apr 2019, 15:04
foto


Voor Miquel M. was het op de rechtszitting bingo. De man die beschuldigd werd van overtreding van de Wet Verdovende Middelen, werd vrijgesproken door kantonrechter Marie Mettendaf. Hij is in januari op de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven aangehouden met vier pakken gemalen pinda waarin drugs waren verwerkt. De pindasaus had een brutogewicht van 11.740 gram. De kantonrechter gaf de man het voordeel van de twijfel. Ze voerde aan dat er twijfels en onvolkomenheden in deze zaak waren. Deze zaken werden goed onderstreept door advocaat Benito Pick die Miquel M. juridisch bijstond.

Officier van justitie Claudia Bruining had een celstraf van drie en een half jaar en een geldboete van SRD 30.000 of een hechtenis van zes maanden geëist tegen Miquel M. De verdachte gaf aan dat hij 'geframed' zou zijn, omdat hij altijd in discussie gaat omtrent zaken die onjuist zijn daar. Bruining achtte uitvoer van de drugs bewezen. De officier kon het exact gewicht van de cocaïne dat getest werd in de pindasambel niet aangeven. Ze vermoedde dat het om een grote hoeveelheid zou gaan, aangezien de man beweerde dat hij drie pakken pindasambel van elk een kilogram had gekocht onder de markt.

Raadsman Pick had aangevoerd dat de man geconfronteerd werd met pakken pindasambel die hij niet gekocht had. Hij ging met spoed naar een begrafenis in Nederland. Hij kocht de spullen dezelfde dag vóór zijn vertrek nog. Ook had zijn cliënt gevraagd om de camerabeelden te Zanderij te bekijken, hetgeen niet is gebeurd. Hij vroeg eveneens om de pindasambel op vingerafdrukken te testen. Dit gebeurde niet en hem werd voorgehouden dat teveel personen de pakken aangeraakt hadden. Vervolgens vroeg de verdachte om zijn handen te testen op sporen van drugs. Dit is niet gebeurd. Volgens Pick heeft zijn cliënt geprobeerd zijn verhaal aannemelijk te maken door mogelijke bewijsmiddelen aan te dragen.

De advocaat merkte op dat de officier op basis van vermoedens de strafeis heeft gepresenteerd en vroeg toen aan de kantonrechter om de verdachte het voordeel van de twijfel te geven en hem vrij te willen spreken. Miquel M. had vanaf het begin ontkend iets met de drugs te maken te hebben gehad en had ook benadrukt dat hij zich niet bezighoudt met dit soort praktijken.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May