Baggeren Surinamerivier start uiterlijk derde kwartaal
26 Apr 2019, 16:57
foto
Het baggeren van de vaargeul van de Surinamerivier begint uiterlijk het derde kwartaal van dit jaar. De voorbereidingen zijn gaande.


De aanbesteding van het baggerproject Surinamerivier zal in de eerste week van mei 2019 aanvangen. Volgens planning moet de gekozen aannemer uiterlijk aan het begin van het derde kwartaal starten met de baggerwerkzaamheden. Dit deelt minister Patrick Pengel van OWT&C mee, nadat hij door de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) is geïnformeerd over het project.

Pengel stond aan de leiding van een technisch team van het ministerie. Tijdens de meeting is met name de planning tot en met de start van het project, inclusief de aanbesteding, in details besproken. Bernice Mahabier en Shailesh Badloe van de MAS zijn ingegaan op de herziene milieustudie die in afrondende fase is. De documenten zullen deze week naar het Nimos verstuurd worden voor finale goedkeuring. Het Nimos was volledig betrokken bij het onderzoek en de verwachting is dat het finale document goedgekeurd zal worden, zegt het kabinet van het ministerie in een persbericht.

Met het technische team zijn ook de aanbestedingsvoorschriften en contractvoorwaarden, de prijsvorming met diens gerelateerde hoeveelheden op basis van nautische metingen, het meerjarig onderhoudstraject en andere operationele zaken inhoudelijk besproken.

Aan dit initieel baggerproject is naast het hoofdwerk ook een onderhoudsproject van minimaal 5 jaren gekoppeld. Dit hoofdproject zal, na financiering door de aannemer, terug betaald worden uit een heffing (vergoeding voor gebruik) die door de MAS geïnd zal worden bij de gebruikers van de rivier. De uitvoeringstijd van het hoofdproject is gesteld op 10 maanden. De grootste nautische bottleneck van de vaargeul zal als eerste worden verholpen, met name de zogeheten ‘Outer Bank area’.

Pengel zegt dat naast dit project ook het baggerproject Nickerierivier besproken is. Dit project is met het oog op toenemende vrachtkosten naar Paramaribo en transportbeperkingen over de weg, voor diverse sectoren in Nickerie van groot belang. Meerdere partijen die belang hebben bij de uitvoering van dit project, hebben zich bereidwillig getoond om het mede te financieren, zegt het ministerie.

Pengel geeft aan dat bovengenoemde projecten in samenhang gezien moeten worden met het baggerproject van het Saramaccakanaal, waarvoor onlangs een lening bij de Wereldbank is goedgekeurd en ondertekend. “In deze cluster van Surinamerivier, Nickerierivier en Saramaccakanaal wordt verwacht dat watertransport zijn oude glans terug zal krijgen, omdat dit vele malen goedkoper is dan transport over de weg.”
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April