SHATA slaat alarm over stroperij op Braamspunt
19 Apr 2019, 04:33
foto
Stropers op Braamspunt roven de nesten van de zeeschildpadden leeg. SHATA luidt de noodklok. Er moet opgetreden worden om de zeeschildpadden te beschermen. (Foto: Stellar Tsang)


De Suriname Hospitality and Tourism Association (SHATA) luidt de noodklok over de wantoestanden die zich afspelen op het strand van Braamspunt. “Toeristen die onder begeleiding van onze toergidsen het legstrand van de zeeschildpadden bezoeken, worden geconfronteerd met stropers die de nesten leegroven. Wanneer de bezoekers erop wijzen dat het beschermde dieren betreft, worden zij agressief bejegend door de schaamteloze stropers,” zegt Ernie de Vries, penningmeester van de SHATA aan Starnieuws.

De organisatie is zeer bezorgd over de negatieve effecten van de situatie op Braamspunt. “Onze gidsen kennen de spelregels van het omgaan met leggende zeeschildpadden. In de boot onderweg naar het strand wordt de gasten uitgelegd waarop te letten en hoe zij zich moeten gedragen. Dan komen zij op het strand en zien tot hun stomme verbazing dat mannen precies doen wat niet mag. De daarop volgende agressieve reactie, maakt dat de hele tour een fiasco is geworden,” zegt De Vries.

Uit zijn jarenlange toerisme ervaring weet De Vries, dat bedreigende en negatieve ervaringen door de toerist het eerst met anderen wordt gedeeld, ondanks 99% van de tour fantastisch is verlopen. Hij benadrukt dat als niet wordt opgetreden tegen de stropers, het toeristische product kapot wordt gemaakt en Suriname imagoschade zal lijden. De verwoesting van de nesten zo grondig is dat geen enkel eitje dit seizoen zal uitkomen en dat betekent 100% stroperij.

Zeeschildpadden zijn een enorme toeristische attractie. De bekende stranden zijn Galibi en Matapica. Het laatstgenoemde strand is tegenwoordig vrijwel samengesmolten met Braamspunt, waardoor het eenvoudiger te bereiken is voor bezoekers. Op het strand wonen echter ook vissers in hutten opgetrokken van latten en zinkplaten. Volgens De Vries zijn het deze individuen die de stroperij als een bijbaantje uitvoeren. Door de afwezigheid van jachtopzieners van Lands Bosbeheer (LBB) op het strand Lijkt de wetshandhaving te zijn weggevallen.

De schildpaddenstranden staan normaal onder toezicht van LBB. World Wildlife Fund (WWF) ondersteunt jarenlang Natuurbeheer met onder andere het toezicht houden op de legstranden. Deze niet gouvernementele organisatie houdt zich bezig met educatie en awareness projecten, waarin het voorkomen van stroperij en het eten van schildpadeieren het onderwerp is. Daarnaast is ook het bijhouden van de nest data belangrijk om de zeeschildpad populatie vast te leggen. Dit gebeurt in samenwerking met LBB, waardoor de jachtopzieners ook op de stranden aanwezig zijn, hetgeen een preventie anti-stroperij werking heeft. Het vernieuwde contract tussen regering en WWF treedt binnenkort in werking en dan zullen deze jachtopzieners weer op de stranden zijn.

Edward Troon

Tuesday 14 July
Monday 13 July
Sunday 12 July