Frankrijk: Notre-Dame kathedraal staat in brand
15 Apr 2019, 15:44
foto
Dikke rookwolken stijgen op van de Notre-Dame kathedraal in Parijs die in brand staat. (Foto's: Reuters)


De beroemde kathedraal Notre-Dame in Parijs staat in brand. Het vuur heeft zich snel verspreid in het gebouw. De oorzaak is nog niet duidelijk, maar ambtenaren zeggen dat het kan worden gekoppeld aan renovatiewerkzaamheden.

Een grote operatie om de brand aan te pakken is aan de gang in het 850 jaar oude gotische gebouw, maar de torenspits en het dak van de kathedraal zijn ingestort.

De katholieke kerk in Frankrijk deed vorig jaar een beroep op fondsen om het gebouw te redden, dat afbrokkelde. De Franse president Emmanuel Macron, die op weg is naar de kathedraal, zei dat zijn gedachten waren met "alle katholieken en alle Fransen".

"Zoals al mijn landgenoten, ben ik vanavond droevig om dit deel van ons te zien verbranden." Macron heeft zijn geplande toespraak voor de natie na de brand geannuleerd, zei een officiële ambtenaar van het Elysée-paleis. Een woordvoerder van de kathedraal zei dat de hele structuur "brandde".

"Er zal niets meer over zijn," zei hij. "Het valt nog te bezien of de kluis, die de kathedraal beschermt, zal worden beïnvloed of niet." De brand brak uit vanmiddag uit en een gebied rondom het gebouw is vrijgemaakt.

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, die al ter plaatse is, beschreef het als een "vreselijk vuur" en drong er bij mensen op aan om de grenzen te respecteren die werden opgesteld door brandweerlieden om te zorgen dat ze veilig blijven.

De Amerikaanse president Donald Trump stelde voor om "misschien vliegende watertankers" te gebruiken om het vuur te blussen.

De Notre-Dame kathedraal, die jaarlijks door miljoenen mensen wordt bezocht, ondergaat renovaties nadat er scheuren in de stenen zijn ontstaan, waardoor de structuur onstabiel dreigde te worden.

Het Parket van de procureur-generaal in Parijs zei dat het een onderzoek naar het incident heeft geopend.