'Overheid wil optimale zorg voor eenieder'
08 Apr 2019, 02:48
foto
Deelnemers aan het symposium te Clevia Park in verband met Wereldgezondheidsdag. In het midden Jim Rasam, CEO van Intermed Bedrijven Groep.


De overheid is bezig de toegang tot optimale zorg voor eenieder beschikbaar te maken. Daartoe moeten middelen anders worden besteed: beter en efficiënter. Dit is de reden waarom een onderzoek is gedaan, waarvan de resultaten zijn vervat in het rapport A Fiscal Space for Health, welke afgelopen vrijdag is gelanceerd.

Deze informatie deelde onderdirecteur Robert Mohammed van Volksgezondheid zondag met deelnemers aan het symposium Samenwerken aan het verminderen van onze suiker-, zout- en vetconsumptie ter bestrijding van chronische ziekten in het Clevia Park. Volgens Mohammed wordt geïnventariseerd hoe meer geld naar de zorg kan worden gekanaliseerd en op welke wijze de middelen die reeds in de zorg zijn, kunnen worden geoptimaliseerd, om daarmee de beoogde universele zorg voor eenieder te kunnen bereiken. Dit is in lijn met het thema van Wereldgezondheidsdag van dit jaar: Universal Access to Health Coverage. De onderdirecteur Volksgezondheid zei dat de vorige maand een nationaal strategisch plan werd gelanceerd, waarbij de focus is gelegd op preventie en het versterken van de eerstelijnszorg of de primaire gezondheidszorg beoogt.

Preventie rode draad
Preventie was ook de rode draad bij de presentaties van de verschillende sprekers op het symposium, waaraan diverse units van de Intermed Bedrijven Groep waaronder Clevia Park, Intermed Caribe, MyLab en Pharmport, evenals de voedseltechnoloog Ricky Stutgard en diverse afgestudeerden van het Polytechnic College Suriname en de Anton de Kom Universiteit van Suriname meewerkten. Hiermee werd een aanzet gegeven voor de broodnodige samenwerking binnen de gezondheidssector.

Deze samenwerking is volgens de organisatoren dringend vereist, gelet op de zorgwekkende trends als het gaat om de gezondheid van de bevolking. Zo is gebleken dat het aantal Surinamers met overgewicht en obesitas schrikbarend toeneemt. Onderzoek heeft voorts aangetoond dat één op de vijf landgenoten tussen 15 en 65 jaar hoge bloeddruk heeft. Zorgwekkend is ook dat Suriname ongeveer 65.000 mensen met diabetes telt, van wie de helft niet weet dat ze deze aandoening heeft. Uit cijfers van het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg blijkt verder dat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 zijn in Suriname.

Investeren op lange termijn
CEO Jim Rasam van de Intermed Bedrijven Groep was er bijzonder blij mee dat deelnemers aan het symposium bereid waren hun zondag op te geven om informatie te verstrekken én te verkrijgen over zaken hun gezondheid rakende. In de afgelopen 23 jaar, sinds de oprichting van de eerste unit binnen de bedrijvengroep, heeft hij kunnen constateren dat steeds achter de feiten aan wordt gerend: de hulp die tot nu toe wordt geboden heeft er over het algemeen niet in geresulteerd dat de mensen er beter op zijn geworden.

Voor Rasam en de bedrijvengroep is dit daarom reden om nu investeringen te plegen die de samenleving op lange termijn moeten beschermen. Op alle aanwezigen deed hij een beroep om veel beter voor hun lichaam te zorgen, net zo goed als zij dat zouden doen met bijvoorbeeld hun huis of auto.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May