Tsang: Toeristen brengen naar bron van hun voeding
04 Apr 2019, 04:43
foto
Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme spreekt de agro-toerisme workshop in hotel Torarica toe. (Foto: HI&T/NII)


“Het is gebleken dat mensen in ontwikkelde landen vaak niet de kans hebben om door de rijstvelden, bananenvelden, sinaasappelvelden te lopen en vers fruit te plukken en te nuttigen”. Bij agro-toerisme komen al deze aspecten aan de orde. De toeristen kunnen dichter bij de bron van hun voeding worden gebracht. Dit zei minister Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T) tijdens de tweedaagse Agrotoerisme workshop woensdag in Torarica.

Tsang zei dat de huidige trends binnen het toerisme zichtbaar aantonen, dat het verlangen van de hedendaagse toerist is om terug te gaan naar de basis, terug naar de natuur. Hij is er daarom van overtuigd, dat "indien we de toeristen de ervaring kunnen meegeven dat we in Suriname duurzaam, verantwoord en biologisch, zonder pesticiden, onze producten telen, het ook een positief effect zal hebben op de afzet van onze producten in het buitenland".

Dit zal volgens de bewindsman ook bijdragen aan "het imago waarmee we Suriname mee willen branden als een milieubewuste en meest met bos bedekte land in de wereld, welke onze toerisme-industrie dan ook ten goede komt". Met agrotoerisme wordt tegelijkertijd werkgelegenheid gecreëerd, laat hij optekenen. Met de agrotoerisme workshop wordt de link tussen het toerisme en de agrarische sector nog verder aangescherpt en een breder draagvlak gecreëerd.

De IICA-vertegenwoordiger in Barbados, Ena Harvey, benadrukte tijdens haar presentatie, dat Suriname de meest wijde diversiteit heeft aan cultuur en natuur binnen het Caribische Gebied. Zij is niet uitgesproken over de vele producten, die worden geteeld binnen de agrarische sector. Ze deelt ook de mening, dat met deze workshop niet alleen de sleutelelementen voor het beleid om te faciliteren tussen onderhandelingen tussen de twee voornoemde sectoren moeten worden geïdentificeerd, maar ook dat er prioriteit wordt gegeven aan de ontwikkeling van grote agro-toeristische projecten.