Column: Politieke Borrelpraat 553
31 Mar 2019, 22:22
foto
Ocer was goed gevuld tijdens de kick-off van de verkiezingscampagne van de NDP. (Foto: Leroy Troon)


“Nou, dat was me een avondvullend festijn daar op de berm van het Ontspannings Centrum Eerste Rijweg.”
“Volgens mij ging dit terrein per grondbeschikking tijdens de militaire periode onder deze naam naar het Nationaal Leger.”
“Afgepakt van de Stichting Jaarbeurs. Zo zijn we aan ‘De Berm’ gekomen, jawel.”
“Allemaal jaloers gepraat van jullie. Het dun loopt jullie nu al langs je benen bij het zien van de meer dan massale opkomst van mijn Paarse partij.”
“Ach, mensen met bussen aanslepen van her en der is geen kunst; hoewel dat hebben alle ‘grote’ partijen tot nu toe vaker gedaan.”
“De opkomst van mijn Orange-party was massaler.”
“Ja massala-massaler.”
“Het gaat er niet om wie meer mensen op de been heeft gebracht; want nu gaat Lonneman bluffen dat hij het AK-stadion zal vullen.”
“Het gaat erom wie de beste issues heeft om dit land uit deze politieke en economische achterlijkheid te halen.”
“Zwakke bermvertoning zonder duidelijke issues met meer schelden en afgeven op de grootste concurrent, mijn Orange-movement, mijn Oranje-opmars.”
“Oranje en Paars: jullie zijn voor mij beiden nep. Jullie zijn samen met dat leghoe-groene ding aan de Wanicastraat de hoofdverantwoordelijken voor het danig mislukken van onze onafhankelijkheid.”
“Ach, jij bent natuurlijk de almachtige grootheid die het allemaal veel beter zal doen als je in je eentje aan de macht zal komen. Jij zal net als een Hanoeman Suriname van alle ellende bevrijden.”
“Een week in het machtscentrum en je bent minstens even corrupt als je voorgangers.”
“Je bent niet van hier, noooh? Zie je niet hoeveel ontwikkeling ik heb gebracht, noooh?”
“Ja, daarom ben ik, de Tigri, na 9 jaren opeens boos, ja boos wakker geworden, omdat yu tak vrijpostig. Hij die vond dat opa Ronald sliep en een pyjama aanhad.”
“Maar jullie moeten toegeven dat het een geweldige show was, met een groot led-screen, muziekband à la Vrolijke Jeugd van Jopi Pingping en een MC à la pa Lem” “Gewoon een modern kopie van mijn groene partij uit de hoogtijdagen van mijn glorieuze leider Johan Adolf…..”
“Ja, ja, wanneer houden wij eens op met het verheerlijken van allerlei podiumschreeuwers die in hun beleid vooral zichzelf en kleine likkerskliekjes om hen heen hebben gezegend?”
“Zo rennen we van de ene neppe politieke leider naar de andere en huilen na een paar jaar dat het nog steeds slecht gaat.”
“Laat dat volk als dat volk dát wil. Je hebt je daarbij neer te leggen. Zorg dat jij niet op zulke neppe figuren stemt of blijf gewoon op 25 mei 2020 lekker thuis mopperen.”
“Zagen jullie die belazerij van die zogenaamde Nyang-Dringi-Prisiri-eenheid? Gewoon een stel etnische clubjes bij elkaar, steeds slechter bij elkaar gehouden door Papa Bouta.”
“Zeg geen rommel. Mijn paarse partij straalt een veel echtere en hechtere eenheid uit dan jouw oranjeding dat geforceerd uit zijn etnisch keurslijf probeert te komen.”
“Een veel echtere eenheid? Ahoi, ahoi, no mek mi kies mi Aukansi winti dyaso, no mek mi long van links naar rechts, ahoi, ahoi.”
“Zit er eentje alleen te kakelen dat z’n tegenstander nep is.”
“Hij wijst met een vinger naar mijn orange-movement en met drie vingers naar zichzelf.’
“Dan hebben we een suriflop hees geschreeuwde zanger die met z’n tophit als een papa Zoeloe Koemboelasi vanuit het publiek plechtig naar voren komt.”
“Die waant zich al als een van de zeven ondervoorzitters de koning van de partij, straks, als Basis uitgekauwd is.”
“Ai, Baas kwam al kauwend op godweetwat het podium opgeklauterd.”
“Dan hebben we de serieuze tante Jenny, die blijft gelukkig respectabel, maar vraagt, nee, die smeekt bijna om eenheid, omdat zij heel goed weet hoe paars aan onderling gekijf en interne machtsstrijd ten onder dreigt te gaan.”
“Ik vond die Commewijne Wong Djawa een frisse vinding. Z’n slogan had succes. Zoiets als: ‘den man nep, ma’ w’o sorgu dat den kleur ow verlep.”
“Dan hebben we die arme ex-CUS-jongeman, die tot zijn eigen verbazing toentertijd op deze zelfde plek tot VeePee-kandidaat werd gebombardeerd door Baas, die daardoor een intern gevecht om deze positie wist te omzeilen.”
“Hij heeft gelijk. Wat zeuren we om zo een tjikkenfeet-schuld van twee punt vier miljard srd…of US dalla, hij was even de valutasoort kwijt, als we voor meer dan 200 miljard US aan grondstoffen in de bodem hebben?”
“Ja, ja, die we dan aan allerlei multinationals gaan verpatsen voor wat tyuku’s en grijpstuivers om die subsidie-economie van ons in stand te houden, niet om de eigen productie aan te zwengelen.”
“Maar tenminste zijn we niet meer afhankelijk van de ontwikkelingshulp. A gudu-pah dati dede keba.”
“En a Xi-ping-pah kong in de plaats, want nog steeds kunnen we het niet zelf doen. Failed state? Bailed state? Mailed state? Nailed state? Steelt state?”
“Het gaat mooi grimmig en griezelig spannend worden als Paars op 22 zetels komt en minstens 5 zetels van ‘buiten’ nodig heeft. Dan ga je zien wie zich opeens gaan aanbieden.”
“Daarom heeft Abobbie de boodschap begrepen en gaat hij samensmeltingen aan, zoals met Seeka.”
“Die huilebalken in de oppositie hebben deze boodschap niet begrepen; die zitten maar te blèren dat het verbod op pre-electorale combinaties met tweederde meerderheid moest worden goedgekeurd.”
“Maar tegenstemmen durfden ze niet, want ze liepen weer eens weg. Dat moet verboden worden.”
“Kleintjes onzer politiek, verenigt u. Smelt bijvoorbeeld samen met Chan, hamer barkha bhaan, meri dhaan, arih maan. Dan maak je die boos geworden tijger helemaal wakker, arme stakker.”
“Goede genade, wat zijn jullie toch weer super-negatief vandaag. Neks is goed. Kijk naar al die grote projecten: een snelweg, een brug bij Bruynzeel, de mooiste campus van het Caraïbisch gebied bij onze universiteit….”
“Ga kijken hoe het er over vijf jaren uitziet, wij, met onze ondermaatse, achterwaartse neiging om onze dingen goed te onderhouden…”
“En hoe zijn we zo negatief geworden? Wij die eens geloofden in ontwikkeling en vooruitgang? Wij die met een gouden horizon van drie-en-een-half miljard Hollandse Ennef, nu minstens 7 miljard euro waard, onze onafhankelijkheid ingingen? Hoe denk je dat we na meer dan veertig jaar onafhankelijkheid zo negatief zijn geworden? Zomaar? Door de climate change? Door de zeespiegelstijging? Of door al die neppe politici die door hun corruptief gedrag ons en ons land tot het bot hebben geplunderd en elkaar nu staan uit te schelden om daarmee voort te gaan?”
“Weer zo negatief. Jullie hebben allemaal meegeholpen de boel te plunderen, dus zeg maar niets. Kijk maar alleen hoe we ons leefmilieu vervuilen. Kijk die rommel die we na elk feest maken en na dagen pas met moeite opruimen. Wat wil je met dit voor een groot deel onopgevoed en verwend volk bereiken? Feesteh, billeh schuddeh, zuipeh, vreteh, met flesseh, schareh en messeh naar het podium gooieh en je afval maar om je heen smijteh?”
“En als er regels komen, en boetes moeten worden geheven, zeggen neppe figuren dat ze geen boetes gaan innen, omdat ze geen orders van die en die aannemen, alleen maar van zus en zo. Wie heeft nou het gezag in dit land in handen? Een bond, een band, een bend of een bende?”
“En Tigri Barba, degene die zich al ‘the new president waant’, viel steil en stijl achterover toen hij hoorde dat Baas, Bevel, Des for Pres zich opeens ook een tijger noemde. Tigribarba doet alsof hij copyright op ‘tigri’ heeft.”
“Ik ben in een bos gegaan waar er geen tijgers waren en dus de konijnen speelden er piano. Dahomey, Dahomey, mi boto de na Mirjam kondre…”
“Dat laatste zong die man niet, mang! Maar deze odo geeft wel een duidelijk beeld van de partij en van de overheidshuishouding: konkoni e plei piano bij afwezigheid van een sterke tijger.”
“Die goed gezongen odo, met vaste stem, niet met schor geschreeuwde keel, ahoi, ahoi, ahoi, vond ik persoonlijk hét hoogtepunt van de avond, jammer dat de muziek niet bijviel en het zo kort duurde, anders had die zanger de hele tent uit z’n dak doen gaan.”
“Hè, hè, eindelijk iets positiefs, jeetje, het heeft lang geduurd. Proost op die kon’koni-zanger.”
“En ik proost op een steenslagbedrijf dat voor vijf jaren een school in hun omgeving heeft geadopteerd. Geweldig!”

Rappa