Seeka neemt onder vlag ABOP deel aan verkiezing
28 Mar 2019, 00:01
foto
De voorzitters van de ABOP, Ronnie Brunswijk, en Seeka, Paul Abena, staan journalisten te woord na de samenwerking met elkaar te hebben bekrachtigd. (Foto: René Gompers)


ABOP en Seeka gaan samenwerken bij de verkiezingen van 2020. Dit is de eerste aanzet om de eenheid in het binnenland teweeg te brengen geven partijvoorzitters Ronnie Brunswijk van de ABOP en Paul Abena van Seeka aan. “Het binnenland telt tien zetels, een eenheid is de enige manier om ze binnen te halen,” zegt Brunswijk fel. Net zo fel roept hij het volk op om de NDP in 2020 weg te stemmen.

Seeka gaat onder de paraplu van ABOP aan de verkiezingen meedoen. De stukken die de samenwerking officieel maken zijn getekend in het ABOP Coördinatiecentrum aan de Verlengde Keizerstraat. “Men is bezig met een wet om samenwerking van politieke partijen vóór de verkiezingen, te verbieden,” haalt Brunswijk aan. “De fractieleider (van de NDP) heeft al duidelijk gemaakt dat het komt. Wel, den kan tap a fes' doro, w’e waka na baka doro. If den tap’ dati tu, w’o dyompo na vensre insei! Samenwerking gaat men nooit kunnen stoppen, benadrukt Brunswijk. Er is aan een strategie gewerkt en de samenwerking is daar een voorbeeld van, geeft hij aan. “Kom met je wet, un habi un alternatief.”

De deur staat open voor andere partijen geven Abena en Brunswijk aan. Er is een strategie uitgewerkt om het binnenland te ontwikkelen, geven ze aan. Maar een bundeling is essentieel bij de komende verkiezingen. “En dat wil men ons juist ontnemen,” merkt Abena op. “In 2005 hadden we de eenheid al getoond met A Combinatie. Maar deze is afgebrokkeld. We gaan die fouten niet meer maken,” benadrukt hij. “We hebben uit de fouten geleerd. Deze bundeling is een opdracht. Er is maar één achterban als het om het binnenland gaat. We nodigen de anderen uit om zich aan te sluiten.”

Brunswijk roept ook de oppositionele partijen en het volk op om af te rekenen met de regering onder leiding van president Desi Bouterse. Brunswijk stelt dat de NDP anticipeert op een groot verlies in 2020. “NDP sabi dat bij een samenwerking van oppositionele partijen d’o las grandioos. W’o win’ den. Wi knock them out! Omdat ze dat weten gaan ze aan alla soort fasi aan de wetgeving zitten fu behoud a macht.”

Brunswijk roept het volk op om goed op te letten op de handelingen van de coalitie en de regering. “Silos (Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau) wordt 65 jaar, bij die leeftijd hoort men af te zwaaien,” illustreert Brunswijk . “Maar de NDP maakt wetten om de leeftijd te verruimen naar 70. Is Silos soms onmisbaar? Gelegenheidswetten, de Assembleevoorzitter werkt graag mee, terwijl ze zelf weet dat het geen goede zaken zijn. Als ze konden, hadden ze een wet gemaakt om de president tien jaar te laten aanzitten, of zelfs de verkiezingen te verschuiven naar 2025.”

Deze regering buit het volk uit, meent Brunswijk op heftige toon. De regering begrijpt zelf dat een groot deel van het volk ze niet meer lust, voegt de ABOP-leider toe. “Men begint je uit te jouwen op vergaderingen, boegeroep en jaagt je weg. Je hebt geen gezag meer, ie no hab’ makti moro. Yu makti broko! Wat moet je doen? Snel doen met de verkiezingen, maak ruimte voor anderen. Maar het gaat om één man, de president! If a las a verkiezing disi, heeft hij een probleem. Moet het volk creperen om één persoon? Volk wordt wakker, poer a mang disi, je moet hem wegstemmen, stem de NDP weg!”

Brunswijk voorspelt dat al de wetten die aangepast en aangenomen worden die de NDP nu moeten bevoordelen, uiteindelijk nadelig zullen zijn voor de NDP wanneer die in de oppositie terecht is gekomen. Nu doet men alles om aan de macht te blijven, herhaalt hij. “We hebben te maken met maffia in het land, ze gaan over lijken fu tan na makti. We moeten geen Venezuela gaan worden, we glijden al af in die richting. De oppositionele leiders moeten ervoor waken dat we geen kilometer verder zakken in dat dal. Anders wordt het nog moeilijker om uit te komen. Samen met het volk moeten we ervoor zorgen dat NDP nooit meer aan de macht komt!”

René Gompers

Advertenties

Tuesday 03 October
Monday 02 October
Sunday 01 October