Houders servicestations stellen ultimatum
06 Apr 2011, 00:05
foto


De regering en de oliemaatschappijen Chevron en Sol krijgen tot eind van deze week de tijd een bod op tafel te leggen ter verhoging van de winstmarge van de houders van pompstations. Tot dit ultimatum heeft de Surinaamse Servicestation Exploitanten bond (SSEB) dinsdagavond besloten tijdens een ingelaste algemene ledenvergadering.

"Als wij aan het eind van deze week niets hebben gehoord en onze winstmarge nog steeds niet is verhoogd, komen wij weer bijeen om verdere stappen te bespreken", zegt SSEB-voorzitter Robert van Dijk aan Starnieuws.
De winstmarge van de pomphouders is voor het laatst aangepast in 2005. Per liter brandstof is de winstmarge nu SRD 0,10. “Dat is allang achterhaald. Niet alleen de operationele kosten zijn gestegen, er komen ook andere factoren bij kijken, zoals levensonderhoud en andere kosten”, zegt de SSEB-voorzitter.
De winstmarge komt tot stand komen nadat de overheid bij de oliemaatschappijen de brandstof heeft ingekocht op basis van de internationale marktprijs. Bij die prijs moeten de onkosten van de overheid en de gouvernement take (nu SRD 1,45) worden opgeteld. Daarna wordt de winstmarge vastgesteld, afgezet tegen de US-dollar koers.

Van Dijk zegt dat naast de lage winstmarge de pomphouders ook kampen met verdampingsverlies van de brandstof. “Op elke 100 liter kan, afhankelijk van de temperatuur en de frequentie van tanken, ongeveer 10 procent worden afgeschreven vanwege verdamping. Die verdamping treedt ook op bij de automobilist; het is dus een normaal gegeven, maar kost wel geld”, zegt van Dijk.
De afgelopen maanden heeft de SSEB vaker pogingen ondernomen bij zowel de overheid als de oliemaatschappijen om de winstmarge te verhogen.

Enkele weken terug verwees vicepresident Robert Ameerali de SSEB naar de maatschappijen, omdat die volgens hem verantwoordelijk zijn voor de winstmarge. Maatschappijen en pomphouders zijn contractueel aan elkaar verbonden. SSEB-secretaris Serojenie Jankie bevestigt dat er een contract is.
De maatschappijen stellen echter dat zij geen budget hebben om de winstmarge te verhogen. Volgens hen zou de overheid, die de pompprijs vaststelt, daar rekening mee moeten houden in haar calculaties en de winstmarge eerst moeten afstaan aan de maatschappijen die het dan verder afdragen aan de servicestation-houders.
Van Dijk zegt dat het te vroeg is te zeggen wat het gevolg zal zijn wanneer oliemaatschappijen en regering aan het eind van deze week geen aanvaardbaar bod doen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May