Column: Politieke borrelpraat # 551
17 Mar 2019, 22:57
foto


“Heren, jeetje-nog-an-toe, wat gebeurt er toch? Ik zie het niet meer zitten.”
“Vanwege Ash Dientje als paarse lijsttrekker voor Wanica?”
“Ach nee, wie dat niet zag aankomen, is politiek nog erg groen.”
“Maar als je als partij werkelijk zo nationaal bent, waarom zet je Ash Dientje dan als lijsttrekker in een district waar de meerderheid op hem lijkt?”
“Zijn jullie soms jaloers op deze schitterende politieke move van mijn onvolprezen glorieuze leider der leiders, mijn ...”
“Ach man, hou toch op met dat met holle frasen ophemelen van welke politicus dan ook. Je zou toch een politiek koebeest zijn als je Ash Dientje als lijsttrekker in Brokkopondo had gezet en Melvin Babouwva in Wanica, alleen om te wijzen hoe nationaal je bent!”
“En wil je het helemaal integraal mooi maken, zet je die vieze pastor uit dat Van der Valkhotel als lijsttrekker in Nickerie.”
“Maar met deze move maakt Paars een redelijke kans op nog een zetel in Wanica.”
“Laat ze eerst alle zand van het fietspad van de Indira Gandhiweg gaan vegen en de belijningen en zebrapaden gaan aanbrengen op deze drukste straatweg in ons land.”
“Nee, ik bedoelde dat deze wereld dol schijnt te draaien; eerst schieten twee dolgeklopte jongelingen leerkrachten en leerlingen van hun ex-school koelbloedig neer en dan doet een fanatieke Nieuw-Zeelander net zoiets onder gelovigen die in hun gebedshuis aan de ochtendzegen deden.”
Maar in beide gevallen bleek de kwalijke invloed van die social media; die tweede ziekeling filmde alles live.”
“Zijn de social media de fout of het verkeerd gebruik daarvan?”
“Mi no sabi, maar wereldwijd gaan er al een tijdje stemmen op om kwalijke sites te wissen, maar dat ding is een onbegonnen werk.”
“Net zoals je nu daar in Nieuw-Zeeland politieke toppers hoort zeggen dat de wetten op het kunnen kopen en in bezit hebben vuurwapens aangescherpt zullen worden: ik wil dat echt zien gebeuren.”
“Idem dito in de USA: na elk soortgelijk schietincident gaan zulk stemmen weer op en eindstand: neks ne happen.”
“Hoe komen we dan hiervan af? Op school, in de kerk, juist op die safe-geachte plekken ben je nu het doelwit van dit soort gestoorde wezens.”
“Maar dat willen deze figuren juist: we mogen ons nergens meer veilig voelen; we moeten constant om ons heen kijken, bedacht op zo een figuur, zoals in vele videogames, die schiet op alles wat hij ziet of die alles omver rijdt.”
“Moeten we dan al die gewelddadige games afschaffen? Ook dat is onbegonnen werk. We zitten gewoon vastgelinkt aan deze elektronische vindingen.”
“Kijk wat voor ellende dat langdurig uitvallen van Faceboek, Instagrammaxone, Twatter en zo voor velen bracht.”
“Denk aan Terminator, waar Skynet self-aware werd en een oorlog tegen de mensheid begon.”
“Nu merken we dat zich dwars door ons wereldwijd digitaal netwerk ook een soort ziekelijk, fanatiek, mentaal gestoord en moeilijk te grijpen netwerk ontwikkelt, net als een kankergezwel dwars door je gezonde cellen heen.”
“Jeetje, wat praat je opeens moeilijk. Wat stel ik me daarbij voor? Ik doe mijn computer aan, ga op internet, kijk naar nieuwsitems hoe bijvoorbeeld Weskakken, Spoetnikken, Continjo’s en tenslotte wetenschappelijke Vaizals over elkaar struikelen om de gunst van de kiezer te winnen en de afgunst op te wekken. En dan dringt zo een kanker-site mijn hersenen binnen en begin ik me tegen een bepaalde etnische groep of religie te keren of dan ga ik maskers dragen, wapens kopen, mezelf via de media etaleren, folowers creëren en op een dag loop ik rustig een school of kerk binnen en begin op alles en iedereen te schieten? Zoiets?”
“Nee, mang. Je gaat op zo een netwerk, je sluit je aan, deelt allerlei fascistische prietpraat à la ‘Mein Kampf’ en planmatig werk je naar het moment ‘X’ waarop je toeslaat en de hele meute deelt je ‘heldendaad’ en bejubelt jou.”
“Dus om het simpel te zeggen: dat net gebruikt sommigen onder ons tegen ons.”
“En die ‘sommigen’ worden steeds groter in aantal, elke keer zo een aanslag is gepleegd.”
“En velen staren zich blind op ISIS of IS, maar het grote gevaar ontwikkelt zich in ons midden, zoals in je voorbeeld van dat kankergezwel.”
“De enige manier om aan de verdere verspreiding hiervan een halt toe te roepen, is om dat hele internet uit te schakelen, maar dat is godsonmogelijk.”
“Maar zie dan hoe dat internet nu al ons leven beheerst. We kunnen er gewoon niet meer zonder. ‘Skynet’ heeft in feite al overgenomen.”
“Ach, zo een vaart zal het echt niet lopen met die kwalijke sites en post op internet. Jullie overdrijven. Ga donderdag aanstaande lekker uit je bol met Holi.”
“Nee, nee, geen ‘jump jump’-feest maken van dit heilige feest.”
“Er lopen volgens mij twee dingen naast en in elkaar: een volksfeest waarbij het begin van het nieuwe jaar wordt gevierd. En heel terecht wordt daar de lente aangehouden, als de bloemen ontluiken en de bomen weer bladeren krijgen. De natuur komt na de winter weer tot leven en het volk viert dit uitbundig.”
“Zo ken ik Phagwa, uitbundig, jumpy-jumpy, met flink alcohol, flink eten met vlees.”
“Ja, zo heb jij het leren kennen, lang voordat het een nationale feestdag werd. Maar het begin van het nieuwe jaar ging ook gepaard met allerlei religieuze symbolieken waarbij het goede wordt geplant en het slechte, Holika, wordt verbrand.”
“Ja meester, helemaal duidelijk. Dus als je het nieuwe jaar religieus wil inluiden, doe je dat met kerkelijke muziek, vooral chautals, en niet met allerlei opzwepende muziek, vleesgerechten en alcohol.”
“Maar is er ook niet een beetje concurrentie en jaloezie te bespeuren? Want opeens horen we hoe religieus Holi wel is, terwijl, ik althans, daar de afgelopen tientallen jaren niet veel van gemerkt heb, wat ik wel zeker merkte en merk bij Divali.”
“Kijk hoe de commercie het kerstfeest, de viering van de geboorte van de grondlegger van het christendom, volledig heeft gecommercialiseerd, terwijl daarnaast de religieuze viering daarvan in alle christelijke kerken groots wordt herdacht.”
“En de christelijke kerk verbiedt derden niet om de naam ‘kerst’ bij hun festiviteiten te
gebruiken. Zelfs de handel heeft het over ‘kerstkortingen’ enzo. En vele kerstdiners hebben allesbehalve een religieuze inslag. Maar er is een sfeer van kerst, dat telt.”
“Gelukkig worden de verschillende Phagwa-festiviteiten niet in elkaars nabijheid gehouden. Laat een ieder dit grote feest op zijn of haar manier vieren; er is al genoeg ellende op de wereld om hierover te gaan kissebissen.”
“Helemaal eens. En dat jongeren chautal leren spelen, is helemaal goed.”
“Dus broeders, subh Holi. Ik verwacht jullie op de roti doks.”
“Jaaaah, we zijn er. En hopelijk worden we niet weer eens doodgegooid met al die eeuwige politiek getinte Holi-boodschappen.”
“Ach, dat moet ook kunnen. Ik lees ze toch niet meer, maar anderen, de schrijvers daarvan bijvoorbeeld, lezen ze wel.”

Rappa