Boeing beslist: Alle Max-vliegtuigen aan de grond
13 Mar, 20:49
foto
Boeing heeft besloten alle 371 van het type Max-vliegtuigen aan de grond te houden. (Foto: Anadolu)


Boeing heeft zijn gehele wereldwijde vloot van 737 Max-vliegtuigen aan de grond gezet, nadat onderzoekers nieuw bewijsmateriaal hebben gevonden op de plaats van de dodelijke crash van Ethiopian Airlines. De Amerikaanse vliegtuigmaker zei dat het alle 371 Max 8-vliegtuigen zou opschorten.

De Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) zei dat nieuw bewijsmateriaal en recentelijk verfijnde satellietgegevens aanleiding waren om de jets tijdelijk te verbieden. De FAA had eerder al standgehouden, terwijl veel landen het type vliegtuig hadden verboden.

Bij de crash op zondag in Addis Ababa kwamen alle 157 mensen aan boord om. Het was de tweede fatale Max 8-ramp in vijf maanden, nadat een in oktober in Indonesië was neergestort en 189 levens had geëist.

Boeing zei dat het "nog steeds volledig vertrouwen heeft in de veiligheid van de 737 Max". Er werd echter gezegd dat het na overleg met de FAA en de National Transportation Safety Board - die een onderzoek naar de crash van Ethiopian Airlines uitvoert - besloten had om de vluchten "te gronden" vanwege een grote mate van voorzichtigheid en om de mensen die reizen met het vliegtuig gerust te stellen over de veiligheid van het toestel".

"We ondersteunen deze proactieve stap vanwege een grote mate aan voorzichtigheid", zei Dennis Muilenburg, president, CEO en voorzitter van Boeing in een verklaring op de website van het bedrijf. "We doen er alles aan om de oorzaak van de ongevallen te begrijpen in samenwerking met de onderzoekers, door veiligheidsverbeteringen in te zetten en ervoor te zorgen dat dit niet opnieuw gebeurt."

De FAA gaf - in afwachting van het onderzoek - opdracht tot het tijdelijk aan de grond houden van alle 737 Max-vliegtuigen die door Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen of op Amerikaans grondgebied worden geëxploiteerd.

Het besluit van de FAA en dat van Boeing kwamen enkele minuten nadat de Amerikaanse president Donald Trump een noodorder uitvaardigde waarin werd aangedrongen op de gronding van alle Boeing 737 Max 8 en Max 9 vliegtuigen in het land.

Vorig jaar oktober stortte ook een Max 8-toestel van Lion Air van Indonesië neer. Alle 189 mensen aan boord kwamen om. Beide crashes vonden plaats kort na het opstijgen en hebben geleid tot intensief onderzoek van de controlesystemen van het vliegtuig.

Naast de VS hebben verschillende andere landen in de afgelopen dagen ook het gebruik van 737 Max-modellen in hun luchtruim verboden, waaronder China, Canada, India en de 28 landen waaruit de Europese Unie bestaat.
De aandelen van het bedrijf kelderden vandaag zwaar met bijna drie procent. De aandelen zijn sinds de crash zondag meer dan 13 procent gedaald. De neergang heeft miljarden van de marktwaarde van de onderneming weggevaagd.
Advertenties

Friday 21 February
Thursday 20 February
Wednesday 19 February