Frangie: Import US-dollars stagneert bijkans een jaar
11 Mar 2019, 05:19
foto
Eblein Frangie, directeur Finabank tevens voorzitter Surinaamse Bankiersvereniging.


Sinds de 19,5 miljoen euro door Nederland in beslag is genomen vorig jaar april, is ook het binnenhalen van US dollars een probleem geworden. Dit zegt directeur van Finabank, Eblein Frangie, tevens voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, om een reactie gevraagd aan Starnieuws. Er werden euro's geëxporteerd en gestort op buitenlandse rekeningen van de banken. Daarnaast werden grote hoeveelheden US dollars ingevoerd. Nu heeft de geldtransporteur de import van US dollars ook stopgezet totdat de zaak met Nederland opgelost is. Alle waardetransporten, ook goud, worden met de KLM vervoerd via Amsterdam.

Frangie legt uit dat er een grote aanvoer is van euro's via Frans-Guyana, toeristen uit Europa en overmakingen vanuit Nederland naar familie. Deze euro's werden via de Centrale Bank van Suriname (CBvS) getransporteerd naar correspondent banken in andere landen. Van daaruit werden elektronische betalingen gedaan. Sinds een jaar zit dit systeem vast, waardoor er ook een overschot aan euro's is ontstaan.

De behoefte aan papieren US dollar is groot, vooral in de goudsector. Met de Braziliaanse ambassade wordt samengewerkt om de garimpeiros in het legale systeem te brengen, waardoor minder contante US dollars nodig zijn. Ook in de visserijsector, waar veel buitenlanders opereren, onder wie Venezolanen, moet er cash met US dollars worden betaald. Nu de grote importen van US dollars niet kunnen plaatsvinden, is er een krapte ontstaan aan papiergeld, terwijl de banken over voldoende reserves beschikken.

Op de vraag waarom niet via een ander land dan Nederland US dollars geïmporteerd kunnen worden, antwoordt de bankier dat de geldtransporteur met vliegmaatschappijen werkt die een waardetransportvergunning hebben. Tot nu toe heeft van al de vliegmaatschappijen die op Suriname vliegen, alleen de KLM een waardetransportvergunning. Het gaat om heel dure verzekeringen. Voor kleine luchtvaartmaatschappijen is zo een verzekering te duur. Ook het goud van de goudmaatschappijen wordt vervoerd via de KLM. Dit geldt voor alle waardetransporten.

Terwijl het papierengeld niet binnenkomt, is de vraag hiernaar uit de goud-, vis- en houtsector toegenomen. De grote bedrijven zijn steeds meer op zoek naar 'cash dollars'. Veel betalingen vinden nog in contanten plaats. "Elektronische betaling is geen probleem, want dat kunnen de banken aan," benadrukt Frangie. De banken beschikken over voldoende US-dollar-liquiditeiten om deze girale transacties te kunnen verrichten. Hij merkt op dat er initiatieven gaande zijn om toch nog dollars te kunnen importeren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May