Venezuela: Vijfde dag stroomuitval, gemoederen verhit
11 Mar 2019, 03:34
foto
Venezolanen, inclusief doktoren, houden een banner waarop Solidaridad staat te lezen. De dagenlange stroomuitval in Venezuela heeft al levens gekost in de ziekenhuizen. (Foto: Reuters)


Woedende Venezolanen stonden zondag in de rij om water en brandstof te kopen toen het land een vierde dag doormaakte van een landelijke stroomuitval. De black-out heeft het al schaarse voedsel in winkels laten bederven. Huishoudens hebben watergebrek en zitten mobiele telefoons zonder ontvangst.

De autoriteiten zijn er slechts in geslaagd delen te voorzien van energie sinds de stroomuitval donderdag begon. President Nicolas Maduro heeft de stroomuitval toegeschreven als -door de VS gesteunde- sabotage. Maar critici zeggen dat het het resultaat is van incompetentie en corruptie.

Opppositieleider Juan Guaido die zich in januari tot interim-president van het land heeft verklaard en al door meer dan 50 landen als zodanig is erkend, wil dat er een nationale noodtoestand wordt afgekondigd door de stroomuitval. Sinds de stroomuitval donderdagavond vordert het herstel van de elektriciteitsvoorziening langzaam en blijven tegenslagen de sector treffen. Zaterdag waren delen waar de stroomvoorziening pas was hersteld, opnieuw in het donker.

Guaido zegt dat De Nationale Assemblee, die wordt gecontroleerd door de oppositie, een nationale noodsituatie moet uitroepen tijdens een speciale bijeenkomst. "We kunnen onze rug niet keren voor de tragedie die ons land doormaakt." Hij heeft voor vandaag opgeroepen tot een buitengewone zitting in De Nationale Assemblee. In zijn hoedanigheid als president zal hij verzoeken om een nationale noodtoestand uit te roepen, op basis van artikel 338 van de grondwet.

President Maduro heeft tot nog toe niet getoond dat hij openstaat voor onderhandelingen om de politieke impasse te beëindigen met Guaido, zei de Amerikaanse afgezant voor Venezuela, Elliott Abrams. De regering heeft de scholen en het zakenleven voor maandag gesloten, zonder dat zij een indicatie heeft gegeven hoe lang het zal duren voordat de stroomvoorziening is hersteld. Velen geloven dat ze nog lang in het donker zullen zitten. Boze Venezolanen hebben wegen gebarricadeerd en zaten op straat in protest tegen de stroomuitval.

"Het voedsel dat we hadden in de ijskast is bedorven, de bedrijven zijn gesloten, er is geen communicatie, niet eens met de mobiele telefoon," zegt verkoper Ana Cerrato (49) terwijl ze stond bij een barricade van prikkeldraad en puin. "We hebben hulp nodig! We zitten in een humanitaire crisis!"

Bij de pompstations staan er rijen die zich uitstrekken om hele huizenblokken. Chauffeurs staan in de rij voor benzine en de bussen wachten op diesel. Hele gezinnen stonden in de zon om drinkwater te kopen, wat buiten het bereik is van bewoners die nu zonder stroom zitten.

Staatsoliebedrijf PDVSA zei zondag dat de benzinevoorraden waren gegarandeerd. Slechts ongeveer 100 van de 1.800 benzinepompen functioneerden door de stroomuitval. Winkeliers die niet in staat waren hun koelkasten te draaien, begonnen kaas, groenten en vlees te verdelen aan de klanten.

Een supermarkt in zuidoost Caracas is leeggeroofd, wat leidde tot een schotenwisseling waarbij de politie en de nationale garde betrokken waren. De dieven namen voedsel inclusief pasta, rijst en tomatensaus. Een andere winkel die huishoudartikelen waaronder plastic stoelen verkocht, werd ook leeggehaald.

De Amerikaanse afgezant voor Venezuela zegt dat Maduro elke mogelijkheid om te praten over zijn exit aan zich laat voorbij gaan. "Van alles wat we hebben gezien, is de tactiek van Maduro om te blijven," zegt Abrams. Hij heeft een ontmoeting gehad met Russische vertegenwoordigers in de VS over de steun van Moskou aan Maduro.

"De Russen zijn niet blij met Maduro om alle voor de hand liggende redenen," zegt Abrams. "In een paar gesprekken is mij verteld dat ze Maduro hebben geadviseerd en dat hij die niet aanneemt."

"Ze blijven hem steunen en er is geen indicatie dat ik heb gezien dat ze hem vertellen dat het tijd is om er een einde aan te maken," zegt hij, eraan toevoegend: "Er zou een moment kunnen komen waarop de Russen tot de conclusie komen dat het regime echt onhoudbaar is."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May