Column: Politieke Borrelpraat #451
10 Mar 2019, 22:48
foto


“Beginnen we het te leren? Ik geloof het bijna niet.”
“Wat beginnen we te leren? Om op tijd aan het werk en op onze afspraken te komen?”
“Ach nee. Ik bedoelde om op technisch cruciale posities als overheid geen politieke benoemingen te plegen.”
“Oooo, je bedoelt de benoeming van die Von Trikkerman op de Mama Bangi en in z’n kielzog de nieuwe RvC CBvS-man Vie-Djee Palirkani mangih pani.”
“Die laatste weet tenminste goed met geld om te gaan en heeft daarbij een uitgebreid nationaal en internationaal netwerk.”
“Ik hoop dat de bancaire wereld alhier na die bruya, sinds het zonder waan de laan uitgaan van A-Geersi, met deze benoemingen in rustiger vaarwater is gekomen.”
“Ja, want ze kronkelden zich in de meest onmogelijke verbale bochten en gewrochten om het gebrek aan US-dollarpapier goed te praten. Tevergeefs. De onrust, het kabaal, de Cabale werd juist groter.”
“Tegen de Cabale van vooral de stadsmiddenklasse was zelfs de blanke gouverneur Mauricius niet opgewassen, laat staan onze BG.”
“BG?”
“Bruine Gouverneur.”
“Vooral met de verkiezingen in het vooruitzicht.”
“Kom niet aan Surinamers hun G.,V. en L.E. Anders: oorlog: Cabale met veel Van Dale.”
“GV en LE? Wat bedoel je daarmee? Praat toch normaal, man.”
“Geld, Vrouwen en Lekker Eten.”
“Ze hebben vanuit hun Blue Labelclub daar aan Riverside net zo lang socialistisch gedold met onze deviezen en verliezen en hebben toen die Hoef van Lenenburg de wereld rondgestuurd om met de ene lening het gat van de vorige te vullen, totdat onze financiële kruik op barsten stond.”
“En als toppunt dat klemmen van die 19 miljoen euro die vanuit de CBvS via een witwassing in China naar Nederland ging, waarvan wij de herkomst niet konden, wilden of niet konden willen aantonen. Tot vandaag de dag a lai dati klem drape, nu al zowat een jaar lang.”
“Na zo een debacle wil toch geen enkel legaal bankcircuit met ons zaken doen? Zelfs die Tjaina-mannetjes niet.”
“Dus in feite: omdat den mang klem dead-dead now, zijn ze tot deze niet-politieke monetaire benoemingen gekomen.”
“Hoogstwaarschijnlijk. En nog erbij snel-snel, want er komt een internationale commissie hierheen die onze financiële sector komt doorlichten. Men vraagt zich af hoe zulke grote stromen cash geld, ook valuta, hier rouleren.”
“Simpel, dat komt vanwege die gedoogde enorme informele sector die wel mooi onze gesubsidieerde stroom en water gebruikt, maar nauwelijks belasting betaalt. Die moeten de loontrekkers en de legale bedrijven maar ophoesten. Daar moet nou eens een eind aan komen.”
“Maar de legale handel doet daaraan mee, want waarom moest bijvoorbeeld een seniore burger met zoveel moeite tweehonderd US van zijn rekening lichten om z’n nieuwe bril te betalen?”
“Omdat die brillenzaak z’n monturen in US-dollars moet kopen.”
“Dat weet ik echt ook wel, beste jonge vriend in ons midden, maar waarom kon die seniore burger dat geld niet van zijn US-rekening alhier overmaken naar die valutarekening van die brillenzaak?”
“Misschien heeft die brillenzaak geen US-rekening.”
“Maar hij zet z’n prijzen wel netjes in US en eist US en ontvangt US en koopt z’n inputs in de USA met US. Da hoe dan?”
“Als hij alles via de bank doet, worden al z’n transacties, ook zijn overmakingen naar zijn buitenlandse leveranciers, zichtbaar, en dat willen velen niet. Ze willen in de donkerte hun zaakjes middels cash blijven doen.”
“In dat geval van die brillenzaak hoeft dat niet. Hij kan in US prijzen, maar hij mag dat niet van jou eisen. Je kan hem aanbrengen. Je moet tegen de dagkoers in SRD kunnen betalen, dus het kan ook dat die opa van die bril die 200 US cash licht om tegen een iets hogere koers bij de cambio SRD te gaan wisselen, om dan naar de brillenzaak te gaan.”
“Ik denk dat velen dat doen, ja. En wat een risico loop je dan door met die valuta van bank naar cambio te lopen en dan met die SRD van cambio naar winkel. Die ‘boys’ staan overal te observeren, vanaf je uit de bank komt.”
“Anderen laten zelfs zoveel geld in hun auto slingeren, dat een carwashjongen ermee vandoor kan gaan en daarmee meteen een auto koopt.”
“Nu geniet die dommie vrij logies en heeft hij een strafblad.”
“In Nederland wil men zelfs het cash geld afschaffen; je kan nu namelijk al voor een paar guldens in de winkel pinnen. Nadeel: jongeren pinnen zich flink in de schulden.”
“Mijn hemel! Dan hoe ga ik doen? Ik ga straks daarheen op vakantie. Wanneer gaat dat in?”
“Ze hebben het op veler verzoek uitgesteld. Ze zijn daar soms ook niet goed wijs met hun maatregelen. Zie hoe ziekenhuizen daar omver vielen en burgers gedupeerd werden.”
“Hier houden we elke keer weer met veel kunst- en vliegwerk de zaak overeind.”
“En ook het gebruik van privé-kluizen bij bank is men daar aan het afbouwen; daar wordt teveel zwart geld in bewaard.”
“Tjeesismina, ze zijn niet goed wijs! Da wat moet je met je geld doen?”
“Netjes op je rekening storten en netjes de herkomst verklaren en als het moet netjes belasting erover betalen.”
“En je gouden sieraden, diamanten collier, gouden munten en zo?”
“Je draagt ze toch niet, want ze zitten in de kluis stof te trekken. Dus verkoop ze maar, doneer het geld aan weeshuizen of zo, want je gaat het toch niet meenemen naar boven.”
“Klopt helemaal! Bij de hemelpoort accepteren ze eerlijkheid, oprechtheid, sociaal gevoel en geen dollars, goud en diamanten. Ze sturen je dan eerder door naar de hel en daar verbranden of smelten die spullen allemaal.”
“Dan heb je je geld, goud en sieraden voor je straf?”
“Heb je dat nu pas door? Als je daarmee je kinderen een goede opleiding geeft, een leuk erf koopt en een gerieflijk huis en een betrouwbaar vervoer en met je opgespaard pensioen af en toe op reis gaat, is toch voldoende? In plaats van alles op te potten voor hebzuchtige nabestaanden?”
“Je hebt mooi praats, maar de hebberigheid naar alsmaar meer zit diep in de mens. Dat haal je met dit mooi filosofisch gepraat echt niet weg.”
“Laten we maar hopen dat die nieuwe Trikkerman op de CBvS die duidelijk heeft gezegd dat hij een transparant beleid voorstaat, samen met die sympathieke doorgewinterde Lani-pani kirpa-babu in de RvC de vrije ruimte krijgen om een apolitiek monetair beleid te voeren, ook nadat die internationale audit achter de rug is.”
“Als we merken dat de Blue Labelclub aan de Leonsberg-riverside weer aan het zwaluwen slaat met onze slandsmiddelen, laten we de Cabale weer op ze los, mek den kies verstang meteen, vooral met de naderende verkiezingen.”
“Vooral in dit land dat bekend staat als een van de minst investeerders-vriendelijke en minst beleid-transparante landen ter wereld.”
“Neks te maken nanga dati. Servië, Rusland en Turkije zullen ons bijstaan.”
“Maar die Lani-pani man van je komt uit oranje-kringen.”
“So what! Wanneer houden we eens op met dat domme politieke hokjesgedoe? Kijk waar het ons na bijna 40 jaar onafhankelijkheid heeft gebracht. Zelfs bakra basi heeft dit land nooit zo geplunderd.”
“En we bluffen zo met ons 93% bosbedekking, dat inmiddels gezakt is naar zo een 85%.”
“En we vervuilen ons stuwmeer totdat het mr. dr. Von Kwikkenstein stuwmeer genoemd zal worden.”
“Maar wij gaan maar door met het toestaan dat duizenden kilo’s kwik jaarlijks in ons milieu gedumpt worden om hebzuchtige zielen van dienste te zijn. Dan heb ik het vooral over die grote ‘boys’ die hun ettelijke goudconcessies aan derden doorverhuren, die het aan vierden, die het aan vijfden en die het aan zesden, dat zijn dan de goudslaven, doorverhuren.”
“En een hardwerkende beveiligingsambtenaar wiens rechten al meer dan tien jaren worden vertrapt door achtereenvolgende ministers, veepees en presidenten, klaagt ons land wegens vrouwendiscriminatie aan bij de OAS. Wat een gezellige samenleving.”
“Dit land, dit mooie land, dit mooiste land ter wereld….”
“Gelukkig moeten die hektrawlers opdonderen uit onze wateren. Mede dankzij de Cabale die de bevolkingsvissers en ondernemers in Commewijne hebben gemaakt. Eindelijk begint dit ‘laat-maar-waaien-volk’ op te komen voor zijn landsbelangen.”
“Jeetje, wat ben je fel, vandaag. Ga je ook een politieke partij djoinen, zoals Wilgo van den Koffer?”
“Ach nee, hou toch op. Ik drink liever een gezellige borrel met jullie. Proost.”

Rappa
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May