Venezuela: Maduro prijst strijdkrachten
10 Mar 2019, 18:57
foto
De Venezolaanse president Nicolás Maduro vertelde zijn aanhangers om 'anti-imperialisme' dag te vieren. (Foto: Reuters)


De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft de strijdkrachten geprezen voor hun loyaliteit en het verslaan van een 'coup' onder leiding van de VS en oppositieleider Juan Guaidó. Tijdens een betoging gaf Maduro de oppositie ook de schuld van de wijdverbreide stroomuitval in Venezuela. Zijn opmerkingen kwamen tijdens een dag van landelijke protesten door pro-regerings- en oppositiegroeperingen.

In de hoofdstad Caracas kwam het tot botsingen tussen de politie en enkele supporters van Guaidó. Maduro heeft de steun van het leger en nauwe bondgenoten behouden, waaronder Rusland en China, sinds Guaidó zich op 23 januari tot interim-president verklaarde.

Buiten het presidentiële paleis van Miraflores verwees Maduro naar Guaidó als "een clown en een marionet" van de VS. "Ze nodigden de strijdkrachten uit om een ​​militaire coup uit te voeren en hun antwoord was duidelijk - ze hebben de coupplegers verslagen," zei hij.

Ondertussen was de politie in volle kracht bezig tijdens een demonstratie van de oppositie in de stad. Sommige demonstranten duwden tegen de oproerpolitie taan en schreeuwden 'moordenaars'. De agenten reageerden door peperspray op hen af ​​te vuren.

Guaidó sprak de menigte toe en kondigde aan dat hij een rondreis door het land zou maken en al zijn supporters massaal in Caracas zou oproepen om "zeer snel" een protest bij te wonen. "We zullen komen, heel Venezuela naar Caracas, omdat we ze allemaal verenigd nodig hebben," zei hij.

Guaidó, die leiding geeft aan de door de oppositie gecontroleerde Nationale Vergadering, is door meer dan 50 landen erkend als interim-president.

Stroomuitval
De wijdverspreide stroomonderbrekingen sinds donderdag zijn naar verluidt veroorzaakt door problemen bij de waterkrachtcentrale van Guri in de deelstaat Bolivar - één van de grootste faciliteiten in Latijns-Amerika. Een nieuwe black-out heeft zich volgens de krant El Nacional zaterdag voorgedaan, waardoor de stroom naar veel gebieden weer uitviel, nadat het eerder was hersteld. In Caracas deden de verkeerslichten in sommige gebieden het weer, maar de metro van de stad bleef gesloten.

Venezuela is voor zijn binnenlandse elektriciteitsvoorziening afhankelijk van zijn enorme hydro-elektrische infrastructuur, in plaats van zijn oliereserves. Maar tientallen jaren van onderinvestering hebben de grote dammen beschadigd en sporadische black-outs zijn nu alledaags.

President Maduro zei zaterdag dat elektrische onderstations onder cyberaanvallen waren geweest met "de steun en hulp van de VS". Hij vertelde aanhangers dat bijna 70% van de stroom was hersteld, "maar 's middags was er weer een aanval op één van de generatoren die perfect werkte en die alles wat we hadden bereikt, verstoorde en ongedaan maakte."

De Venezolaanse premier voegde eraan toe: "We hebben bewijs en ze zullen verantwoordelijk worden gehouden. We zullen ook nieuwe maatregelen introduceren om ons elektrisch systeem te beschermen tegen hackers."

Guaidó heeft de black-outs de schuld gegeven van jaren van onderinvestering. Bij sommige ziekenhuizen deden zich vrijdag chaotische scènes voor, omdat familieleden probeerden patiënten in het donker te verplaatsen naar andere medische voorzieningen met noodstroomgeneratoren. In het universitaire ziekenhuis van Caracas stierf de 25-jarige patiënt Marielsi Aray nadat haar beademingstoestel was uitgevallen.

"De artsen probeerden haar te helpen door handmatig te pompen. Ze deden alles wat ze konden, maar zonder elektriciteit, wat moesten ze doen?" zei haar oom Jose Lugo. In een kinderziekenhuis in Caracas werkten de generatoren niet, en werkten medewerkers 's nachts met het licht van hun mobiele telefoon.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May