India verwerpt resoluties van de OIC
10 Mar 2019, 15:14
foto
De Indiase minister van Buitenlandse Betrekkingen, Sushma Swaraj, op de vergadering van de OIC.


( Aangeboden)

In Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten (VAR), werd op 1 en 2 maart de 46e sessie gehouden van de raad van ministers van Buitenlandse Zaken van de lidlanden van Organisation of Islamic Cooperation (OIC). Dit jaar is het 50e levensjaar van de OIC die op 25 september 1969 in de Marokkaanse hoofdstad Rabat werd opgericht en zichzelf beschouwt als de ‘collectieve stem van de Moslim wereld’. De OIC is op de Verenigde Naties na, de grootste intergouvernementele organisatie ter wereld, bestaat uit 57 landen verspreid over 4 continenten met een aantal inwoners van ruim 1.9 miljard.

Min Buza Pakistan niet aanwezig in Abu Dhabi
Pakistan heeft getracht India, net als 50 jaar geleden bij de oprichtingsvergadering, buiten de deur te houden. Toen was het gelukt, maar nu niet. Pakistan's minister van Buitenlandse Betrekkingen, Shah Mahmood Qureshi, heeft in een brief zijn collega van de VAR gevraagd de uitnodiging in te trekken, omdat India having a conflict with at least one founding member state, it is disqualified from any association with the OIC. Als de uitnodiging niet wordt ingetrokken, zou Qureshi de vergadering niet bijwonen. Het verzoek van Pakistan om India uit te sluiten was tegen dovemansoren gezegd. Shah Mahmood Qureshi bleef dus in Islamabad. De Pakistaanse delegatie werd geleid door de ambassadeur in Saudi Arabië, Raja Ali Ejaz.

Pakistaans verzoek werd niet ingewilligd, omdat, onder andere, het geopolitieke veld vandaag de dag is veranderd vergeleken met 50 jaar geleden. De uitnodiging van de minister van Buitenlandse Zaken van VAR, Abdullah bin Zayed Al Nahyan, aan zijn Indiase ambtgenoot, Sushma Swaraj, moet gezien worden als de groeiende toenadering tussen de Arabische Wereld en India. India is nu de derde grootste economie ter wereld, één van de grootste importeurs van gas en olie uit de Arabische regio en één van de grootste exporteurs van arbeidskrachten naar de Golf regio. Er wonen en werken op dit moment meer dan 8 miljoen Indiërs in West Azië, vooral in de Golf regio.

India aanwezig in Abu Dhabi
Er is geschiedenis geschreven in Abu Dhabi, want voor het eerst in 50 jaar was India aanwezig op een bijeenkomst van de OIC, die zegt te werken to safeguard and protect the interests of the Muslim world in the spirit of promoting international peace and harmony. De delegatie stond leiding van de minister van Buitenlandse Betrekkingen, Sushma Swaraj. Op 1 maart 2019 sprak minister Swaraj als guest of honour de inaugurele sessie toe van de Raad van Ministers voor Buitenlandse Zaken van de OIC.

De bewindsvrouw hield een indrukwekkende en mooie toespraak. Ze zei te spreken namens 1.3 miljard Indiërs, onder wie 185 miljoen moslims. Swaraj verklaarde ook zeer vereerd te zijn om te kunnen participeren in een conferentie die als thema had a roadmap for prosperity and development, maar zij waarschuwde de conferentie dat vooral de jongeren niet tevreden zullen zijn met alleen de road maps, maar zij willen vooral de roads, en ook dat die snel gebouwd moeten worden.

De minister bracht ook het terrorisme, waar India vaak slachtoffer van is, ter sprake. Volgens haar is er sprake van een groei van het terrorisme, dat gedreven wordt door een vertekening van het geloof en een waanidee om zodoende macht te verkrijgen. Integendeel zei Swaraj, terrorisme en extremisme vernietigen levens, destabiliseren regio’s en brengen de wereld in gevaar. Zij verklaarde dat de strijd tegen terrorisme geen confrontatie is tegen welke godsdienst dan ook.

Islam, zo benadrukte Swaraj, betekent vrede, terwijl ook geen van de 99 namen van Allah geweld betekent. Iedere religie staat voor vrede, compassie en broederschap. Zij citeerde de grondlegger van het Sikkhisme i.e “dat alle mensen door God zijn gecreëerd”; uit de Rig Veda haalde zij “God is één, mensen beschrijven Hem op verschillende manieren” en een vers uit de Heilige Koran die zegt (= laat er geen dwang zijn in religie).

Kashmir niet genoemd in Abu Dhabi eindverklaring
In de final statement van de OIC-conferentie in Abu Dhabi wordt de kwestie Kashmir, het al 70 jaren durende grensdispuut tussen India en Pakistan, niet genoemd. Eerder was deze kwestie altijd een vast onderdeel van de OIC-eindverklaringen. Maar op de conferentie zelf werden wel twee separate resoluties aangenomen, één betreffende Kashmir en één inzake het Pakistan-India vredesproces, maar geen van beide resoluties zijn in de eindverklaring opgenomen.

In de recente Kashmir resolutie herhalen de OIC-lidlanden dat Jammu en Kashmir het kernprobleem zijn tussen Pakistan en India en dat de oplossing van dit probleem essentieel is voor de verwezenlijking van de droom van vrede in Zuid-Azië. De OIC veroordeelt in de sterkste bewoordingen de recent waves of Indian terrorism in occupied Kashmir and expressed deep concern over atrocities and human rights violations in the valley. De OIC herinnert de internationale gemeenschap aan haar verplichting om de implementatie van de VN Veiligheidsraad resoluties inzake Jammu en Kashmir te helpen bewerkstelligen.

In de resolutie over vrede en veiligheid in Zuid-Azië verwelkomde de conferentie premier Imran Khans hernieuwde aanbod voor dialoog met India en het gemaakte goodwill gebaar om de gevangen genomen Indiase piloot vrij te laten. De resolutie roept op tot terughoudendheid en de-escalatie van de in februari 2019 uitgebroken gevechten tussen de twee landen.

In een verklaring van 3 maart 2019 verwerpt het Indiase ministerie van Buitenlandse Betrekkingen de resoluties inzake Jammu en Kashmir. Ons standpunt zegt de verklaring is zeer consistent en bekend. Wij herhalen dat Jammu en Kashmir een integraal deel is van India and is a matter strictly internal to India.
Over de gespannen situatie tussen de twee nucleaire machten hebben alle wereldleiders de twee landen opgeroepen om zaken niet te laten escaleren. Premier Imran Khan deed zijn gebaar van goede wil om de neergeschoten en gevangen genomen Indiase piloot vrij te laten. In zijn toespraak van 27 februari 2019 tot het Pakistaanse volk – maar ook zeer bedoeld voor premier Narendra Modi- zei premier Imran Khan dat alle oorlogen miscalculaties zijn en niemand weet waar het naar toe leidt. Hij wees erop dat gedacht was dat de Eerste Wereldoorlog slechts enkele weken zou duren, maar het duurde zes jaren. De Verenigde Staten van Amerika hadden niet verwacht dat de oorlog tegen het terrorisme nu al 17 jaar duurt. Volgens premier Khan beging Hitler de vergissing dat hij dacht Rusland op de knieën te krijgen, maar zijn aanval op dat land luidde zijn eigen ondergang in en is één van de bloedigste oorlogen die de wereld ooit gezien heeft. Het was een duidelijke boodschap voor het India van Narendra Modi geen gewapende strijd te beginnen, omdat niemand weet hoe en waar het zal eindigen.

Echter, de verwachting is dat met Narendra Modi in full election mode zijn opruiende taal vis-à-vis aartsvijand Pakistan nog enige tijd zal duren. Dit als onderdeel van zijn verkiezingscampagne voor de aanstaande verkiezingen in India. Hij denkt zo zijn kiezers van wie het grootste deel bestaat uit Hindoe fundamentalisten, massaal te mobiliseren en solidariseren zodat de verkiezingen in mei-juni aanstaande gewonnen kunnen worden en zijn partij de BJP aan de macht blijft. Wie de carrière van Narendra Damodardas Modi heeft gevolgd weet, dat hij alle registers zal open trekken om zijn macht te consolideren.

Rudie Alihusain

Bronnen:
R. Alihusain, Een glimp van de Surinaamse buitenlandse politiek, IMWO, AdeKUS, 2016
R. Sharma, Modi allegations shameful, www.dailyo.in, 13 december 2017
Times of India, Swaraj’s speech at OIC meet, 1 maart 2019
Dawn.com, Wag the Dog, 2 maart 2019
Kashmir Observer, OIC keeps Kashmir out of Final Dispatch, 3 maart 2019
The Diplomat, India at the OIC: has ‘history been made’, 5 maart 2019
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May