8 maart: Betere balans in gendergelijkheid (3)
08 Mar 2019, 10:28
foto


Rond 8 maart, de Internationale Dag van de Vrouw, regent het van aangeboden artikelen. Diverse organisaties staan stil bij de positie van de vrouw. Deze dag wordt aangegrepen om een balans op te maken. Starnieuws maakt een samenvatting van de artikelen ingezonden door JCI Female en de Unie van Surinaamse vrouwen.

JCI Female: Empower the Women, Develop the Nation!
JCI Female neemt de gelegenheid om de vooruitgang te vieren die is geboekt met het bereiken van gendergelijkheid en empowerment van vrouwen door de jaren heen, maar ook om kritisch na te denken over die prestaties en te streven naar een groter momentum voor gendergelijkheid wereldwijd. Het bereiken van de Sustainable Development Goals (SDG's) vereist transformatieve verschuivingen, geïntegreerde benaderingen en nieuwe oplossingen, vooral als het gaat om het bevorderen van gendergelijkheid en de empowerment van alle vrouwen en meisjes.

JCI Female kijkt uit naar vrouwelijke leiders die met ons mee gaan naar een toekomst waarin innovatie en technologie ongekende mogelijkheden bieden voor vrouwen en meisjes om een actieve rol te spelen in het bouwen van meer inclusieve systemen, efficiënte diensten en duurzame infrastructuur om de verwezenlijking van de SDG's en gendergelijkheid te versnellen. Het is een dag om de buitengewone acties van vrouwen te erkennen en om samen te staan, als een verenigde kracht, om gendergelijkheid over de hele wereld te bevorderen. Indachtig ons thema van dit jaar Empower the women, develop the nation zullen wij ook dit jaar de vrouwen in onze gemeenschap empoweren. Een van de manieren om mensen te empoweren is ze van informatie voorzien en met ze van gedachten te wisselen. Op Vrijdag 22 Maart 2019 zal JCI Female in verband met dag van de vrouw een lezing organiseren welke moet bijdragen aan de awareness van vrouwen over de rol die zij hebben in de gemeenschap en hoe om te gaan met geweld, deelt Anuskha Mohan, president JCI Female mee.

USV solidair met vrouwen Venezuela
De Unie van Surinaamse Vrouwen (USV) verklaart zich solidair met de vrouwen van Venezuela die strijd voeren tegen het dictatoriaal regime van president Maduro. Het hoogste regeringsniveau van Venezuela is volgens de Verenigde Naties schuldig aan grootschalige, grove schending van mensenrechten. Bijkans 3,4 miljoen Venezolanen zijn gevlucht om de economische en humanitaire crisis. Vrouwen en kinderen lijden honger. Door chronische voedsel- en medicijntekorten en een hyperinflatie leeft volgens de Verenigde Naties ruim 85 procent van de Venezolanen onder de armoedegrens. Venezuela is in 25 jaar bijna onherkenbaar veranderd. De droom van de revolutie van Hugo Chávez en zijn opvolger Maduro, ligt in duigen. Hulpgoederen worden door president Maduro geweigerd door landsgrenzen af te sluiten. Een ernstige moreel ethische verwerpelijke daad voor een 'socialistische' leider.

De CNN-correspondent in Caracas heeft in zijn verslag van 2 februari de steun van ‘kleine landen als Suriname’ aangehaald als teken van het regionaal en internationaal isolement van het regime van Maduro. De regering Bouterse heeft tijdens de stemmingen op de vergaderingen van de Organisatie van Amerikaanse Staten met een handvol landjes gestemd voor erkenning van de dubieuze verkiezing van Maduro. Met deze ondersteuning heeft Suriname zich verbonden aan een dictatoriaal regime dat zich schuldig maakt aan ernstige schending van mensenrechten. Dit is een dieptepunt voor het volk van Suriname en internationaal een slecht imago.

De USV doet een oproep aan de regering om zich niet te verschuilen achter nationale wetten die inmenging verbieden, doch de internationale wetten over mensenrechten schendingen te eerbiedigen. Zij spreekt de hoop uit dat de regering alles in het werk zal stellen om de Venezolaanse regering op te roepen de hulp wel toe te laten. Volgens lokale hulporganisaties kampen 300.000 kinderen met ondervoeding. Negen van de tien ziekenhuizen hebben te weinig medicijnen. Ondersteuning van een land waarvan het volk in ernstige nood verkeert, is een morele plicht van elke natie. De USV roept de regering op om ook haar morele plicht jegens het volk van Venezuela na te komen. En er voor te waken dat ons land en volk niet in een avontuur wordt meegesleept dat wij niet kunnen dragen, zegt voorzitter Asha Mungra.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May