Soerdjan: Chinese trawlers zijn nu illegaal; geen vergunning
08 Mar 2019, 00:34
foto
Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


De zes fabriekstrawlers uit China die sinds november in Surinaamse wateren zijn, hebben geen keuring en registratie. ROS National Fisheries NV is formeel te kennen gegeven dat de vaartuigen niet voldoen aan de Surinaamse wetgeving. Op 1 maart is bekendgemaakt dat alle toestemmingen uitgegeven tot en met december 2018 vervallen zijn verklaard. Dit heeft minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij donderdag meegedeeld op indringende vragen tijdens de vergadering van De Nationale Assemblee.

Soerdjan deelde mee dat hij ervan uitgaat dat de trawlers nu illegaal zijn in Surinaamse wateren. Hij zal nagaan met de bevoegde autoriteiten welke stappen gezet moeten worden om de schepen te verwijderen uit de Surinaamse wateren. De bewindsman legde uit dat de fabrieksschepen niet al die tijd illegaal hier zijn. Zij hadden toestemming om het land binnen te varen voor inspectie. De boten zijn geïnspecteerd.

Op 3 januari heeft het bedrijf een schrijven ontvangen dat de boten niet voldoen aan de voorwaarden die gesteld worden aan vistrawlers. De advocaten van ROS National Fisheries hebben een schrijven gericht naar het ministerie om ontvangen te worden. "Ik heb het bedrijf via de vertegenwoordigers en hun advocaten ontvangen. Ik heb hen voorgehouden wat de regelgeving zegt. Zij hebben hun interpretatie gegeven en zij zouden nog natrekken wat de vervolgstappen zullen zijn. Wat mij betreft en wat het ministerie betreft, is het overduidelijk dat de vistrawlers niet voldoen aan de voorwaarden zoals die gesteld zijn in de beschikking," deelde Soerdjan mee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May