Raadsman Lobo: Toegevoegde documenten onaanvaardbaar
08 Mar 2019, 14:35
foto


Raadsman Raoul Lobo wantrouwt de documenten die aanklager Claudia Bruining hem in de moordzaak van Shakur Merkus (21) heeft overhandigd. Hij noemde de documenten onaanvaardbaar. Op de vorige zitting kon Lobo niet pleiten, omdat ‘ontlastende’ verklaringen niet waren opgenomen in het dossier. Bruining heeft hem de stukken op de rechtszitting van donderdag overhandigd. De stukken zouden zijn blijven liggen bij de politie.

Lobo staat Ravella H. bij die is aangeklaagd voor moord op haar vriend Shakur Merkus. Ze heeft hem vorig jaar 7 februari door messteken om het leven gebracht. Bruining vindt moord bewezen en heeft een strafvoorstel van 15 jaar gedaan.

De raadsman van de aangeklaagde had bij de vorige zitting opgemerkt dat enkele documenten ontbraken in het dossier. Zo waren medestudenten bij proces-verbaal (pv) gehoord en die stukken zaten niet in het dossier. Nu hij de stukken heeft gehad, heeft hij zijn wantrouwen erover uitgesproken.

Lobo haalde op de vorige strafzitting aan dat de politie het bebloede mes aan de medestudenten van de verdachte op het Natin heeft getoond. Vervolgens werden er vragen over het gedrag van Ravella H. gesteld. Ook is er een confrontatie geweest met de moeder van het slachtoffer en de verdachte. De raadsman voerde aan dat al deze personen bij proces-verbaal gehoord zijn, maar dat deze informatie niet was verwerkt in het dossier. De politie heeft handelingen gepleegd zonder deze op te nemen in een proces-verbaal.

Lobo werd er helemaal niet goed van. “Dit is zeer ernstig dat documenten die ontlastende verklaren hebben, niet opgenomen zijn in het dossier. Dit is beneden elke taal. Ik hoorde het toevallig. Lagen deze pv’s toevallig twee jaren lang in de lade van de politie of zijn ze geantidateerd? Dit is erg wantrouwig. Ik wantrouw dit ten zeerste en vindt het onaanvaardbaar.” Rood aangelopen voerde de raadsman aan dat hij alle millimeters nodig heeft om zijn case omtrent noodweer op te bouwen. En dan worden juist die millimeters met opzet weggelaten. Hij vroeg de kantonrechter om zijn cliënt onmiddellijk in vrijheid te stellen.

Bruining maakte duidelijk dat ze geen weet had van deze ontbrekende documenten. Ze betwijfelde het gedeelte van de antidatering, omdat de moeder van de verdachte het document ook heeft ondertekend. Volgens Bruining kan Lobo navraag doen bij de moeder. De openbare aanklager vroeg zich af of de verdachte zo ernstig in haar rechten is geschaad. Ze stelde dat ze die pv’s gelezen heeft en niet tot die conclusie is gekomen. Ze vroeg de kantonrechter om niet mee te gaan met het verzoek van de raadsman.

Kantonrechter Siegline Wijnhard wees het verzoek van Lobo af, omdat ze dit ongegrond vond. Ze voerde aan dat de documenten wel deel uitmaken van het dossier, maar nu pas zijn toegevoegd. Volgens haar zijn deze documenten wel in het voordeel van de raadsman. Ze stelde dat het Openbaar Ministerie geen gebruik mag maken van deze documenten als bewijsmiddel. Wijnhard merkte op dat Lobo zelf mag beslissen of hij gebruik zal maken van deze documenten aangezien hij aangevoerd heeft dat het onaanvaardbaar is voor hem. Deze zaak zal op 4 april verder worden behandeld.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May